Discriminerende tarieven Israëlische buskaartjes


In Israël worden differentiele tarieven voor buskaartjes berekend. Is dit redelijk of is er sprake van discriminatie? In de Israëlische krant Ha’aretz is een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat ultraorthodoxe joden veel goedkoper reizen dan anderen.

Ultraorthodoxe joden zijn herkenbaar aan hun kleding en daarom gemakkelijk van seculiere of minder orthodoxe reizigers te onderscheiden. Ha’aretz heeft een onderzoek gedaan op een lijn waar een normaal buskaartje 32 shekel kost (ongeveer 5,50 euro). Universiteitsstudenten krijgen een korting van 10 procent, zodat ze maar 28 shekel hoeven te betalen. Orthodoxjoodse studenten die naar hun eigen scholen reizen, de zogenaamde yeshiva’s, betalen slechts 15 shekel, een korting van bijna 50 procent. Seculiere studenten op de buslijn hebben over deze tariefsdifferentiatie geklaagd bij leden van het Israëlische parlement. Ze noemen het verschil in kosten “discriminatie.”


Al eerder was er discussie in Israël over het feit dat Egged, de nationale busmaatschappij, op bepaalde lijnen verschillende tarieven hanteert. Zo kost een kaartje op de zogenaamde Mehadrin-bus, die reizigers van Jeruzalem naar Bnei Brak vervoert, veel minder in de bussen waarin -om religieuze redenen- mannen en vrouwen gescheiden zitten dan in de normale bus. De minister van Transport, Meir Sheetrit, ontkent echter dat Egged verschillende tarieven hanteert voor religieuze en seculiere reizigers. Een woordvoerder van Egged, Ran Ratner, verklaarde vorige week dat Egged zich houdt aan de regels die het Ministerie van Transport stelt als het gaat om bustarieven. Hij erkende wel dat er kortingen worden gegeven aan reizigers op de zogenaamde Mehadrin-bus. “Dat is nodig omdat de ultraorthodoxen over het algemeen arm zijn en zich geen hogere prijzen kunnen veroorloven.” Volgens hem is dat overigens geen discriminatie omdat ook seculiere joden gebruik kunnen maken van de Mehadrin-bus.


Een woordvoerder van het Ministerie van Transport erkent dat er kortingen worden gegeven. “Maar de kosten daarvan worden verrekend met de subsidie die Egged van de overheid krijgt. De belastingbetaler draait hier dus niet voor op”, aldus de woordvoerder.


Bron: oneway, 22 december 2004

Advertentie (4)