Meer rechten voor homosexuele koppels in Israël


De procureur generaal Menahem Mazuz van het Israëlische gerechtshof heeft beslist dat homo en lesbo koppels dezelfde erfenis-, en eigendomsrechten hebben als getrouwde hetero-stellen. Holebi-belangenorganisaties reageerden tevreden op de stap vooruit.

Rabbijnen zijn echter niet te spreken over de houding van het gerecht. Zij vrezen dat de joodse staat hetzelfde lot zal ondergaan als Sodom en Gomorra, twee steden die volgens de bijbelse overlevering zo van de zonde waren doordrenkt dat ze ten onder gingen.


De juridische raadgever van de Israëlische regering deelde officieel mee dat de rechtbanken voortaan eigendomsclausules in huwelijks-contracten van homo’s en lesbo’s zou erkennen. De nieuwe situatie wil niet zeggen dat Israël officieel huwelijken van homoseksuele koppels erkent. Alleen religieuze huwelijken worden erkend.


In juni namen duizenden Israëli’s in Tel Aviv deel aan de jaarlijkse Gay Pride. Homo’s en lesbiennes geven voor religieuze joden in Israël vaak aanstoot, maar homoseksualiteit verdween in 1988 al uit het strafrecht. Sindsdien erkennen de rechtbanken in het land sommige rechten van homoseksuele paren.


Bron: la-vita, 10 december 2004