Oranje jodenster wekt wrevel


Een groep kolonisten is oranje jodensterren gaan dragen uit protest tegen gewongen evacuatie van de Gazastrip. Zij vergelijken de ontmanteling van de nederzettingen met praktijken uit de Shoa.

Het plan van de kolonisten is door veel overlevenden van de holocaust, van wie er in Israël nog zo’n 250.000 wonen, als smaakloos en ongepast van de hand gewezen. Ook het Simon Wiesenthal centrum en het Yad Vashem Holocaust Museum hebben de protestactie veroordeeld. “Het plan om jodensterren te gaan dragen doet de historische feiten geweld aan en beschadigd de nagedachtenis aan de Shoah”, vindt Yad Vashem-directeur Avner Shalev.


Maandag keurde de Yesha Raad, een beweging die inwoners van nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook vertegenwoordigt, een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid goed als uiting van verzet tegen de plannen van premier Ariel Sharon om 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen (zie ook in joods.nl). Veel van de kolonisten zijn orthodoxe joden die ook de Palestijnse gebieden bij Israël willen trekken.


Bron: nieuws.nl, 22 december 2004