Hoofd UNRWA ontslagen


Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft besloten het hoofd van de hulporganisatie voor de Palestijnen (Unrwa) niet opnieuw te benoemen. Dat melden bronnen binnen de VN. De Verenigde Staten en Israël hebben fel campagne gevoerd tegen de herbenoeming van Peter Hansen.


De Deen leidt de organisatie sinds 1996 en wilde de Unrwa nog drie jaar leiden. Washington dreigde een deel van zijn contributie (120 miljoen dollar) aan de Unrwa te stoppen als hij zou aanblijven als topman.


Hansen is weinig populair bij de Israëlische autoriteiten. Hij beschuldigde Israël onder meer van moedwillige vernietiging van Palestijnse huizen. Israël zegt dat Hansen weinig goeds doet voor de Unrwa. Israël probeerde diverse keren zijn reputatie schade toe te brengen. Zo beschuldigde Israël de Unrwa ervan militante groepen te helpen met de transport van raketten. Dit zou uit een video duidelijk worden. Later moest het Israëlische leger toegeven dat van het verhaal niets klopte.


Bron: clubmetro, 20 januari 2005


In een ander geschil klaagde de Israëlische Ambassadeur Dan Gillerman van de V.N. Hansen aan nadat hij had gezehd dat zijn agentschap het niet uitsloot te werken met leden van Hamas: “Aangezien Hamas een politieke organisatie is betekent dat dat niet elk lid een militant is en wij doen niet aan elkaar opvolgende verdachtmakingen en uitsluitingen”. Gillerman zei op de Israëlische televisie: “Deze mijnheer geeft op TV toe dat hij lonen aan leden Hamas betaalt. Dit is iets wat de V.N. moeten gaan onderzoeken [Bron: haaretz, 20 januari 2005].

Advertentie (4)