Israëlische donatie tsunami detector


Een Israëlisch technologiebedrijf schenkt de Aziatische landen die vorige week zijn getroffen door de zeebeving bij Sumatra een gratis waarschuwingsapparaat. Het systeem is ontwikkeld door de Israëlische uitvinder Meir Gitelis.

Het apparaat is gebaseerd op sensoren in het water en op het land. Deze elektronische voelsprieten voor seismische activiteit en golfbewegingen zijn kleiner dan een schoenendoos en kosten 170 dollar per stuk. De sensoren kunnen via de satelliet waarschuwingen versturen naar regeringen van landen over de hele wereld. Anders dan bij reeds bestaande systemen, is de Israëlische sensor ook in staat direct  berichten te sturen naar bezitters van mobiele telefoons en buzzers.

Bron: deTelegraaf , 4 januari 2005.

Naast de detector geeft Israël veel hulp in de vorm van onder andere artsen, voedsel en geld. Voor overzichten van Israëlische hulp zie o.a:  libertypost, 29 december 2004 en honestreporting, 29 december 2004.

In het begin van de ramp weigerde Sri Lanka nog hulp uit Israël omdat het hulpteam ook uit soldaten bestond [bbc, 28 december 2004]. Desondanks heeft de Israëlische hulporganisatie ‘Latet’ (=hebreeuws voor geven) al voor 300.000 dollar aan hulp verleend. Volgens Latet zijn van alle organisatie actief op Sri Lanka zij die het meeste geld aan het getroffen gebied hebben gegeven [Bron: cnsnews, 4 januari 2005].


Advertentie (4)