Krasse uitspraken Mahmoud Abbas vlak voor Palestijnse verkiezingen


“Israël is de zionistische vijand, geen gewapend optreden tegen militante groepen, we blijven ons recht op terugkeer opeisen, alle Palestijnse gevangenen moeten worden vrijgelaten”.


Abbas noemt Israël ‘zionistische vijand’


De Palestijnse PLO-leider en presidentskandidaat Mahmoud Abbas heeft Israël dinsdag “de zionistische vijand” genoemd. De als gematigd bekendstaande Abbas deed zijn uitspraak na een Israëlische tankbeschieting in de Gazastrook, waardoor zeven Palestijnen om het leven kwamen.


De Israëlische regering noemde uitspraak van Abbas “niet te toleren”. ,,We bidden voor de zielen van de martelaars die het slachtoffer werden van de mortieren van de zionistische vijand”, aldus Abbas op campagne in het vluchtelingenkamp Khan Yunis, een bolwerk van Palestijnse militanten. Over vijf dagen zijn er presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden en Abbas is de grote favoriet om de in november overleden Yasser Arafat op te volgen.


De Israëlische vice-premier Olmert zei in een reactie dat Abbas zijn boekje te buiten is gegaan. “Dit kan niet als basis dienen voor een toekomstige samenwerking”, aldus de plaatsvervanger van premier Sharon.


De zeven Palestijnen kwamen dinsdagmorgen om nadat een Israëlische tank het vuur had geopend op een huis bij de stad Beit Lahiya op de Gazastrook. Volgens Palestijnse medische en veiligheidsbronnen waren de slachtoffers Palestijnse burgers, onder wie een aantal kinderen. Daarnaast zouden bij de Israëlische beschieting zeker vier Palestijnen zwaargewond zijn geraakt.


Volgens een zegsman van het Israëlische leger is geschoten op een groep gemaskerde en gewapende mannen. Het incident gebeurde, nadat Palestijnse militanten mortiergranaten op een nabijgelegen joodse nederzetting hadden afgevuurd. Volgens Israëlische medische bronnen raakten in de nederzetting twee mensen gewond.


Bron: metro, 4 januari 2005


Verkiezingstoespraak


In een verkiezingstoespraak zei Abbas maandag dat hij niet van plan is de wapens op te nemen tegen militante groepen als Hamas en de Islamitische Jihad met het doel deze te ontmantelen. Hij wil via de dialoog die groepen zover krijgen dat ze stoppen met aanvallen op Israëlische doelen.



Verder zei Abbas dat er geen sprake kan zijn van een vredesakkoord met Israël als daarin geen passage is opgenomen over vrijlating van Palestijnse gevangenen. ,,Duizenden Palestijnen zitten achter de tralies. We zullen niet stil worden totdat zij naar huis zijn teruggekeerd”, aldus Abbas tijdens een ontmoeting met ouders van Palestijnse gevangenen. In Israëlische gevangenissen zitten ongeveer 8000 Palestijnse gedetineerden.


Bron: planet, 3 januari 2005 


Recht van terugkeer 


Ook eiste Abbas uitdrukkelijk het recht van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun dorpen en steden van herkomst in het huidige Israël op. Abbas, zelf afkomstig uit de stad Safed in het tegenwoordige Noord-Israël, hamerde er op dat de Palestijnse leiders ,,de rechten van de vluchtelingen” nooit zullen vergeten. ,,Er komt een dag dat de vluchtelingen terugkeren”, zei hij onder luid gejuich van zijn duizenden toehoorders in de Gaza-stad.


De Israëlische regering wijst de eis van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen af. De kwestie is in het verleden bij de vredesonderhandelingen een van de grote struikelblokken gebleken. Abbas kondigde aan dat hij een besluit van de

Advertentie (4)