Weer een doorbraak voor Israëlische homo’s en lesbiennes


Het Israëlisch hooggerechtshof heeft in een 7-2 uitspraak bepaald dat twee lesbische vrouwen die al vijftien jaar samen wonen elkaars kinderen mogen adopteren. Het “hof moet dingen vanuit het perspectief van het welzijn van het kind bekijken,” zei de procureur van het paar.

De vrouwen hebben met hulp van de spermabank de afgelopen 15 jaar drie kinderen gekregen. In 1997 petitioneerden zij het Ramat Gan Family Court om elkaars kinderen te mogen adopteren en voor erkenning van hun gezamenlijk ouderschap. Het hof verwierp het verzoek, maar verleende hen voogdijschap van elkaars kinderen, een precedent dat sindsdien gebruikelijk is geworden.


Hun beroep aan het Hof van het District van Tel Aviv werd ook verworpen door een meerderheid van stemmen. Saviona Rotlevi van het hof schreef: De “behoefte om de kinderen en de familieeenheid te verstrekken binnen een juridisch kader, past de verplichting van het hof om sociale normen tot stand te brengen en sterk opte komen tegen de onverdraagzaamheid van delen van de maatschappij jegens diegenen die “anders zijn”.


Drie jaar geleden, deden de vrouwen een beroep op het hooggerechtshof, dat besliste een dat een uitgebreid pannel deze zaak zou gaan behandelen.


Bron: Haaretz, 10 januari 2005 


Vorig jaar december werd ook als een doorbraak gerealiseerd in de rechten van Israëlische paren van het zelfde geslacht. Het gerecht erkende “de facto” dat huwelijken van homo- en lesbiennestellen geldig zijn, met name wanneer het gaat om eigendoms- en erfeniskwesties [zie: joods.nl]

Advertentie (4)