Kabinet Israël pakt joodse extremisten aan


De Israëlische president Moshe Katsav wil sommige Joodse extremisten vast kunnen houden, zonder officiele tenlastelegging en terechtzitting, in zogenaamde administratieve detentie goedkeurt. Katsav sprak in antwoord op een golf van bedreigingen tegen overheidsministers die de terugtrekking van Gaza steunen.


Sharon heeft aan Katsavs verzoek gehoor gedaan en heeft  zondag politie, justitie en de veiligheidsdiensten opgedragen deze joodse extremisten aan te pakken. Tijdens het wekelijkse kabinetsberaad vergeleken ministers het klimaat dat in Israël heerst met de periode voor de moord op premier Yitzhak Rabin in 1995. Verscheidene bewindslieden meldden in de afgelopen dagen dreigbrieven te hebben ontvangen. De in Irak geboren minister Binyamin Ben-Eliezer zei dat hij in een brief “een nazi met Arabisch bloed” is genoemd.


Ook Sharon zelf is bedreigd. In het hele land zijn posters verschenen met de boodschap dat Rabin en Sharons overleden vrouw Lily “op Sharon wachten”. De politieleiding beraadde zich zondag over de toenemende bedreigingen aan het adres van de regering. Sharons woordvoerder Raanan Gissin zei dat de premier in de komende dagen zou overleggen met de leiding van de veiligheidsdiensten.


Bronnen elsevier.nl 14 februari 2005, abcnews, 14 februari 2005



 

Advertentie (4)