Top Abbas en Sharon loopt gevaar


Het vooroverleg voor de topontmoeting tussen premier Sharon en president Abbas in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh is afgebroken. Donderdag verwierpen de Palestijnen het Israëlische aanbod om 900 gevangenen vrij te laten. Mahmoud Abbas noemt het voorstel “beledigend”.


Donderdag nam het Israëlische kabinet in principe een reeks maatregelen aan, zoals over de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Negenhonderd komen in totaal vrij, vijfhonderd meteen na de top en de rest de komende drie maanden [bron: Volkskrant, 4 februari 2005].


De Palestijnse minister en onderhandelaar Saeb Erekat verwierp de plannen waarmee Israël een gebaar naar de Palestijnen wil maken. Hij deed dat omdat Israël weigert Palestijnse gevangenen vrij te laten die aanslagen hebben gepleegd. Op de lijst van negenhonderd gevangenen die Israël binnenkort wil vrijlaten, staan er geen die “bloed aan hun handen hebben”, zoals Israël die Palestijnen aanduidt.


Israëlische en Palestijnse topfunctionarissen voerden donderdagavond overleg ter voorbereiding van de ontmoeting tussen Sharon en Abbas op 8 februari in Egypte. Dat moet de eerste Israëlisch-Palestijnse top worden na vier jaar van geweld.


“Zij verwierpen het aanbod over de gevangenen. Ze zijn weggelopen”, zei een Israëlische onderhandelaar na twee uur overleg. “Ik weet niet wat ze hadden verwacht.” Bronnen in het kantoor van Sharon zeiden dat de voorbesprekingen in een crisis waren geraakt, maar functionarissen van beide kampen sloten niet uit dat de gesprekken zouden worden voortgezet.


Dov Weisglass, een naaste medewerker van Sharon, had in Tel Aviv met Erekat gesproken om details uit te werken voor de top van dinsdag. Volgens een bron bij die besprekingen heeft Erekat Israël gevraagd Palestijnen vrij te laten die gevangen zitten voor aanslagen die zijn gepleegd voor 1993, toen een tijdelijk vredesakkoord werd gesloten. Weisglass zou hebben geantwoord dat Israël “niet van plan is een besluit te veranderen over de bevrijding van terroristen met bloed aan hun handen”.


Bron: bndestem.nl, 4 februari 2005


 

Advertentie (4)