Opening van de 17e Maccabiade


Gisteravond vond in het stadion van Ramat Gan de feestelijke opening plaats van de 17e Maccabiade, die dit jaar gehouden wordt van 11 tot 21 juli. De Maccabiade, ook wel de ‘Joodse Olympische Spelen’ genoemd, wordt georganiseerd onder auspicien van het Internationaal Olympisch Comite.

In tegenstelling tot de Europese Maccabiade die in 2003 in Antwerpen werd georganiseerd, worden de ‘World Maccabiah Games’ elke vier jaar op dezelfde plek in Israël gehouden. De Spelen brengen Joodse atleten vanuit de hele wereld bijeen om sportief te strijden in meer dan dertig Olympische en niet-Olympische sporten als golf en bridge. Dit jaar zijn er 7000 atleten uit 55 landen.

De Maccabiade behoort tot de grootste sportevenementen ter wereld. Er is iets magisch aan de Spelen, een gevoel dat het hart en de ziel raakt van iedere deelnemer en dat nog lang na afloop van de Spelen blijft bestaan.


Openingsceremonie


Klik op de afbeelding om een video van de
openingsceremonie te bekijken.


Gisteravond participeerden de atleten in de openingsceremonie met 35.000 toeschouwers in het stadion. Bij de officiele opening van de Spelen spoorde premier Ariel Sharon de atleten aan om naar Israël te emigreren. “Jullie komst geeft de onderlinge band weer tussen alle Joodse gemeenschappen, met Israël in het centrum’, zei Sharon. ‘Ik hoop dat jullie voor de volgende Maccabiade op aliya zullen komen en deel zullen uitmaken van de Israëlische delegatie”.

President Katsav, die de Maccabiade voor geopend verklaarde, noemde de Spelen ‘een voorbeeld van solidariteit tussen het Joodse volk in de diaspora en Israël’.

Gal Fridman, de eerste Israëli ooit die een gouden Olympische medaille won, stak het vuur aan. Fridman won de medaille voor windsurfen tijdens de Olympische zomerspelen van 2004.

De Amerikaanse zwemkampioen Mark Spitz leidde de Amerikaanse delegatie het stadion van Ramat Gan binnen. “Elke keer dat ik naar Israël kom, is bijzonder en dit keer is het niet anders”, zei Spitz in een interview met de Israëlische krant Ha’aretz. Spitz, 55 jaar, won tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Munchen zeven gouden medailles en is een van de grootste Joodse atleten uit de geschiedenis.

De Amerikaanse delegatie bestaat uit 1200 personen en is de grootste delegatie uit de Verenigde Staten ooit in de geschiedenis van de Maccabiade. Aan de openingsceremonie namen verder onder andere 559 Australiers deel en een cricket team uit India.  Japan en Granada werden elk door slechts een enkele atleet   vertegenwoordigd. De Israëlische delegatie was met  2000 deelnemers veruit de grootste.

Nederlandse delegatie
De Nederlandse ploeg is al op maandag 4 juli naar Israël vertrokken voor een zogenaamd pre-camp van 4 t/m 8 juli waarna alle sporters op 8 juli naar de lokaties zijn verhuisd waar ze gedurende de Maccabiade slapen en eten.

De komende Spelen zijn bijzonder omdat Nederland, tot woede van Israël, ontbrak bij de Spelen van 2001. Vanuit Nederland zal dit jaar een team van 150 atleten, junioren en senioren, en begeleiders deelnemen. De ploeg staat onder leiding van Frits Barend, Chef de Mission.

Herdenkingsceremonie
Na binnenkomst van alle delegaties in het stadion werd een herdenkingsceremonie gehouden voor de vier Australische atleten die omkwamen toen bij de opening van de Maccabiade in 1997 een brug over de Jarkon rivier instortte.

De beveiliging tijdens de Spelen is groot. Bij de openingsceremonie waren in totaal 2500 agenten en beveiligingsambtenaren aanwezig. “Door het grote aantal deelnemers en toesch