InFocus: Karavaan tegen scheidingsmuur Israël


Het televisieprogramma InFocus van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) bracht zondag 31 juli een zeer eenzijdige reportage over de zgn. ‘Vredeskaravaan tegen de scheidingsmuur in Israël’, waarin werd getoond hoezeer de muur ingrijpt in het leven van de Palestijnse bevolking, doch waarin de aanleiding van de bouw van het hek, nl. de veiligheid van Israëlische burgers, werd ‘vergeten’.

Volgens de website van de NMO brengt InFocus achtergronden bij de actualiteit. “Iedere week wordt ingegaan op de huidige positie van de moslims en de islam in Nederland.” Afgelopen zondag echter ging het over de ‘Europese Karavaan voor Gerechtigheid die deze maand naar de bezette Palestijnse gebieden vertrok om te protesteren tegen de voortgaande bouw van de Israëlische scheidingsmuur.’ “Het Internationaal Gerechtshof bepaalde in 2004 dat de muur, die gedeeltelijk over Palestijns grondgebied loopt, onwettig is en afgebroken moet worden. In InFocus beelden van de karavaan en gesprekken met Nederlandse deelnemers. Tevens toont de reportage hoe diep de muur ingrijpt in het leven van de Palestijnse bevolking.”


Israëls veiligheidshek

In een persbericht van 23 juni 2005 van het Nederlands Palestina Komitee werd opgeroepen aan de zgn. ‘Europese Vredeskaravaan naar Jeruzalem’ deel te nemen. Aanleiding was “de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een jaar geleden over de Muur in Palestina: Israël moet de muur ontmantelen, en de veroorzaakte schade vergoeden. De lidstaten van de VN, en de contractpartijen bij de Conventie van Geneve moeten al het mogelijke doen om Israël ertoe te bewegen de uitspraak uit te voeren. Eveneens in juli nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan die deze uitspraak ondersteunde. Nederland, destijds voorzitter van de Europese Unie, stemde in EU verband voor deze resolutie. Israël weigerde vervolgens openlijk de resolutie uit te voeren en gaat in alle openheid door met de bouw van de muur en nieuwe nederzettingen.” “Door middel van een Karavaan naar Palestina wil de Europese solidariteitsbeweging aandacht vestigen op deze flagrante schending van het internationaal recht.”

In Nederland coordineerde het Nederlands Palestina Komitee ‘de inzet van een bus, die een internationale groep van dertig personen, waaronder twee Nederlanders, naar Palestina zou vervoeren.’ De gehele karavaan bestond uit 150 vredesaktivisten uit heel Europa die begin juli vanaf het Europese Parlement in Straatsburg, via enkele Europese hoofdsteden naar Amman reisden met Jeruzalem als eindbestemming.

Op 21 juli echter werd duidelijk dat Israël de karavaan geen toestemming zou verlenen. De karavaan, die via de Allenby Bridge vanuit Jordanie Israël wilde binnengaan, werd de toegang ontzegd.

In juli 2004 liet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in een persbericht reeds weten dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat het Israëlische Veiligheidshek illegaal is en dient te worden afgebroken, voorbijgaat aan Israëls recht op veiligheid. “Met die uitspraak laat het Hof in deze politieke kwestie strikt legalistische opvattingen prevaleren boven de veiligheid van de Israëli’s. De bouw van het hek heeft in het noorden van de Westoever het aantal Palestijnse terreuraanslagen met 90% verminderd. Het aantal doden door terreur daalde met 70%, het aantal gewonden met 85%. De loop van het hek wordt in hoge mate bepaald door de noodzaak zoveel mogelijk Israëli’s een maximale bescherming te geven. Het hek is tijdelijk en de loop ervan zal als de partijen tot vrede komen, worden aangepast. Maar zolang het terrorisme doorgaat, de oorzaak van de barriere, blijft Israël gen

Advertentie (4)