Voetbalfatwa

Een fundamentalistische islamitische sjeik in Saoedi-Arabie heeft een fatwa – religieus dictaat – uitgevaardigd tegen voetbal. Het spel zoals het overal ter wereld wordt gespeeld is ‘voor ongelovigen’. Voetbal dat wel door de streng-islamitische beugel kan zou op vijftien punten andere regels moeten volgen.

De moefti van Saudi-Arabie, Sjeik Abd Al-Aziz Ibn Abdallah Aal-Sjeik, heeft de autoriteiten opgeroepen de personen achter de voetbalfatwa te vervolgen. Volgens de moefti moeten moslims de fatwa niet serieus nemen tot zeker is dat het dictaat door daartoe bevoegde personen is uitgevaardigd. De Saudische oelam, een raad van wijze mannen die de ware Islam bewaken, stelde eerder dat voetbal niet in strijd is met de islamitische wet.

Enige maanden geleden verschenen al berichten dat moslim-voetballers uitsluitend mogen spelen als hun training gericht is op de Jihad, de heilige oorlog. In augustus zouden een aantal jonge Saoedische voetballers naar aanleiding van de fatwa hun club hebben verlaten en zich hebben aangesloten bij een in Irak opererende terroristische groepering. Een van hen zou zijn gearresteerd omdat hij een zelfmoordaanslag in Irak voorbereidde.

De voetbalfatwa, die al eind augustus werd uitgevaardigd, is gebaseerd op een hadiet (profetische traditie) die moslims verbiedt Joden en christenen te imiteren.

Op www.planet.nl staan alle 15 regels van de fatwa. Een kleine greep:

  • Gebruik niet het aantal spelers dat is vastgesteld door ongelovigen, joden of christenen, vooral in het duivelse Amerika
  • Speel in 1 of in 3 delen, om anders te zijn dan de zondaars en rebellen, de ongelovigen en de polytheisten
  • Speel niet 45 minuten, zoals gebruikelijk is bij joden, christenen en in alle ongelovige en atheistische landen
  • Als u scoort en wegrent zodat uw makkers achter u aan rennen om u te omhelzen, zoals spelers in Amerika en Frankrijk doen, dient u hen in hun gezicht te spugen en te straffen, want wat hebben plezier, omhelzingen en kussen te maken met sport?

Zie ook: memri.org

Advertentie (4)