Mogelijk Palestijns referendum over erkenning Israël

De voorzitter van het onlangs geïnstalleerde Palestijnse parlement, Hamas-voorman Aziz Duweik, heeft in een interview met de Duitse krant Die Welt de mogelijkheid geopperd voor een referendum over de erkenning van de staat Israël.

Het referendum zou de gehele Palestijnse bevolking de gelegenheid moeten geven zich over de kwestie uit te spreken.

Hamas, winnaar van de Palestijnse verkiezingen heeft verklaard dat de uitslag van zo’n referendum ‘het begin van een politieke koerswijziging kunnen vormen’, mits Israël een begin maakt met de erkenning van de rechten van de Palestijnen en de definitieve grenzen van het Israëlisch grondgebied vastlegt. Duweik stelt verder als voorwaarden dat ook Palestijnen die elders wonen aan het referendum moeten kunnen deelnemen. De facto doelt Duweik daarmee op het recht op terugkeer, voor Israël onaanvaardbaar als onderwerp van gesprek over het vredesproces.

Zie voor het gehele interview: www.welt.de: "Jerusalem wird nicht verkauft."