Doden bij aanslag Tel Aviv

Minstens 8 mensen zijn om het leven gekomen en 40 gewond bij een zelfmoordaanslag bij het oude busstation in het zuidelijk deel van Tel Aviv. De aanslag is opgeëist door de Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Martelarenbrigade. Volgens de politie was er geen enkele aanwijzing dat er een aanslag stond te gebeuren.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad heeft zondag gezegd dat leden van die groepering onafgebroken vanuit de Westbank door de Israëlische beveiliging heen te breken om aanslagen te plegen.

Volgens Palestijnse bronnen is de zelfmoordenaar een man uit een dorp in de buurt van Jenin, Sami Salim Hamad, van wie bekend is dat hij actiief betrokken is bij de radicale Islamitische Jihad.

De aanslag vond plaats enkele uren voor de speciale zitting van de Knesset waarbij het nieuw-gekozen Isräelische parlement zou worden geïnstalleerd.

De Al-Aqsa brigade heeft telefonisch laten weten dat de aanslag ‘een wraakoefening is voor het bloedbad dat Israël in Gaza heeft aangericht’.

Drie maanden geleden vielen bij een aanslag op dezelfde plaats, snackbar Falafel Rosh Ha’ir, enige tientallen gewonden. In Neve Sha’ana in het zuidelijk deel van Tel Aviv wonen veel buitenlandse werknemers.

De explosie van vandaag is de bloedigste sinds augustus 2004, toen bij een aanslag 16 doden vielen.

De regerende Palestijnse Hamas-beweging noemde de aanslag maandag ‘Palestijnse zelfverdediging’. De Palestijnse president Mahmud Abbas veroordeelde de aanslag.