Israëlische patiënten gebruikt voor experimenten

Gisteren werden de eerste resultaten bekend van een onderzoek van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat honderden, mogelijk duizenden, patiënten de afgelopen jaren in Kaplan Hospital in Rechovot en Hartzfeld Geriatric Hospital in Gadera zijn gebruikt voor medische experimenten.

Vele Israëlische patiënten hebben de afgelopen jaren gefungeerd als proefkonijn zonder dat ze dat wisten of daar toestemming voor hadden gegeven. In een aantal gevallen zijn er experimenten uitgevoerd op jonge kinderen en bejaarden. Volgens een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid ging het soms om experimenten die konden leiden tot blijvend letsel of de dood.

In de meeste gevallen ging het niet om ingrijpende operaties, maar om bijvoorbeeld het afnemen van bloed. Het onderzoek geeft echter ook voorbeelden van het halen van urine uit de blaas van bejaarden, hetgeen een pijnlijke ingreep is.

Het onderzoekscommissie houdt in het bijzonder de directeuren Dr. Joseph Bar-El en Dr. Shmuel Levy van het Kaplan en het Hartzfeld verantwoordelijk en eist dat er tegen hen stappen worden ondernomen. Ook Klalit, de organisatie die de helft van de Israëlische ziekenhuizen bezit, moet zich verantwoorden.

Een jaar geleden publiceerde joods.nl reeds een artikel over de verdenkingen die gekoesterd werden tegen de ziekenhuizen in Israël.

Advertentie (4)