Lot ontvoerde soldaat ongewis

Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die zondagochtend werd ontvoerd door Palestijnse militanten, bevindt zich nog steeds in de handen van zijn ontvoerders. Bij de aanval op de grenspost Kerem Shalom raakte Shalit gewond en werd door zijn belagers weggevoerd; twee andere soldaten werden gedood. Een vierde bleef gewond achter bij de post.

Zondagochtend, nog voor zonsopgang, vielen Palestijnse militanten de grenspost aan. Ze hadden Israëlisch grondgebied bereikt door een 800 meter lange tunnel. Ze bestookten de post met een anti-tank raket en doodden daarbij Eerste Leutenant Hanan Barak (21) en Sergeant Pavel Slutsker (20). Shalit raakte naar verluid licht gewond en werd meegenomen.

Diplomaten in Gaza zouden contact hebben met de ontvoerders, op de hoogte zijn van de verblijfplaats van Shalit en betrokken zijn bij pogingen met de militanten te onderhandelen over de vrijlating van de soldaat. De gewapende tak van Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval en ontvoering opgeëist, samen met de tot nu toe onbekende groep ‘Leger van de Islam’.

Israël heeft de volledige verantwoordelijkheid bij de door Hamas aangevoerde Palestijnse Authoriteit gelegd. Palestijns president Abbas heeft premier Haniye gezegd dat ‘alles dat Gaza overkomt naar aanleiding van de ontvoering onder de verantwoordelijkheid van Hamas valt’.

Inmiddels hebben Israëlische tanks zich opgesteld langs de Gaza strook. Het is nog niet duidelijk welke stappen zullen worden ondernomen om de bevrijding van Shalit te bewerkstelligen. Het is voor het eerst sinds 1994 dat een Israëlische soldaat door Palestijnen wordt ontvoerd.