1400 brieven Einstein openbaar gemaakt

The Hebrew University in Jerusalem heeft haar collectie met 1400 brieven die Albert Einstein schreef aan zijn vrouwen en kinderen openbaar gemaakt. Einstein liet het aanzienlijke archief na aan de universiteit; zijn stiefdochter Margot liet vastleggen dat de brieven pas twintig jaar na haar dood mochten worden onthuld.

Margot Einstein overleed in 1986. Gisteren deed de Hebreeuwse Universiteit voor het eerst onthullingen over het briefarchief dat ze al sinds de dood van de wetenschapper in 1955 in bezit had. Volgens Barbara Wolff, archivist aan de universiteit, en prof. Chanoch Gutfreund die alle zaken omtrent Einstein behandelt, werpen de 3.500 pagina’s correspondentie een nieuw licht op het persoonlijke leven van een van de grootste wetenschappers van de twintigste eeuw.

Einstein werd in biografieën vaak geportretteerd als een onverschillige vader en een wrede echtgenoot voor zijn eerste vrouw Mileva. Het onthulde briefarchief laat zien dat hij wel degelijk warme gevoelens koesterde voor zijn familie. In een brief aan zijn tweede vrouw Elsa beschrijft hij hoezeer hij heeft genoten van een vakantie met zijn zoon. Ook uit hij zijn liefde voor Elsa’s dochter Margot, zijn stiefdochter.

Ook laten de brieven zien dat hij openlijk zijn buitenechtelijke affaires besprak met zijn vrouw Elsa en zelfs met Margot. Hij beklaagt zich bijvoorbeeld over ene ‘Mevrouw M.’ die zich hinderlijk aan hem opdringt, en prijst anderzijds ‘Miss L.’, die zich respectvol gedraagt, en met wie hij een ‘echte connectie’ heeft.

Uit de correspondentie blijkt ook dat het grootste deel van het geldbedrag dat Einstein ontving bij het winnen van de Nobelprijs voor natuurkunde verloren ging in de Grote Depressie. Hij had het meeste ervan geïnvesteerd in de Verenigde Staten, die van 1929 tot aan het begin van de jaren ’40 gebukt gingen onder een ernstige economische crisis.

Ook schrijft hij in 1921 aan Elsa te verwachten dat hij binnenkort weleens genoeg zal krijgen van ‘relativiteit’. Einstein werd wereldberoemd met zijn natuurkundige relativiteitstheorie.

Advertentie (4)