Oorlog, dag 3: Geraakt

Koeien melken alsof er niets aan de hand is terwijl de stal door de raketinslagen in de buurt van Bet HaEmek op zijn grondvesten staat te schudden en straaljagers en helicopters van het Israëlische leger overvliegen. De berichten van elders zijn zeer verontrustend.

Zaterdag 15 juli

Vandaag was het zover: Bet HaEmek is geraakt. De raket kwam neer op ca. 20 meter van een huis. Er is niemand gewond geraakt (iedereen was al naar de schuilkelders), en schade is er niet, maar de ontploffing was wel duidelijk te voelen en te horen. Ineke, onze jongste dochter en ik waren druk bezig met de herinrichting van de kamer van dochter’s kamer. De raket viel daar een meter of 100 vandaan. Ineke ging op een holletje naar ons huis om de honden te gerust te stellen, dochter en ik besloten om het begonnen karwei toch maar af te maken.

Het was vandaag mijn beurt om de ochtendmelking van de koeien te doen en was om 2 uur ‘s morgens opgestaan. Normaal gesproken had ik samen met een van de jongere meisjes van de kibboets moeten melken, maar er is besloten dat onder deze gespannen omstandigheden niemand onder de 18 jaar op het veld of in de koeienstallen mag werken. Ik was dus alleen in de stal. Terwijl ik aan het melken was hoorde ik voortdurend helikopters en straaljagers overvliegen. Toen ik klaar was heb ik thuis de honden opgehaald voor de gebruikeijke zaterdagse wandeling, en daarna ontbeten alsof er niets aan de hand was.

Zojuist hebben we van het leger te horen gekregen dat de Hezbollah de raketten in woonhuizen verbergt. Ik neem dan ook aan dat de bewoners daar van af weten, of zie ik dat verkeerd? Het is daardoor bijzonder moeilijk de lanceerinstallaties aan te pakken. Het schijnt dat de Hezbollah zo’n 13000 raketten ter bechikking heeft, waaronder een aantal langeafstandsraketten die tot in het centrum van ons land.kunnen komen… Ook wordt er gezegd dat vandaag Tsefat het zwaarst is bestookt – er is geen wedstrijd tussen de steden, maar toch…

Zes jaar geleden is Israël uit Libanon vertrokken, mede door zware druk van de internationale gemeenschap, met de EU voorop. Israël heeft al die tijd gewaarschuwd dat de Hezbollah de rust misbruikt om zich te bewapenen met heulp van Syrië en Iran. De EU wist dat, maar trad er niet tegen op, want ‘de olie de olie…’, Altijd weer die olie, die was en is heel belangrijk, en véél belangrijker nog dan een staat met 7 miljoen inwoners. Wat stellen die 7 miljoen helemaal voor op 6 miljard aardbewoners?

Ik ben bang dat, àls de Hezbollah ook maar één raket afvuurt op het centrum van Israël, waar immers het merendeel van de bevolking woont, er heel grote problemen zullen ontstaan voor de hele wereld, want Israël zal dat niet over haar kant laten gaan.

En wij? Wij slapen gewoon thuis vannacht. Onze slaapkamer ligt aan de zuidkant van het huis (Libanon ligt aan de noordkant). Maar het is duidelijk dat de situatie steeds ernstiger wordt. Daarom brengen alle kinderen van de kibboets de nacht door in de schuilkelders, hen wil je immers niet aan gevaar blootstellen…

Salo Soesan en zijn vrouw Ineke wonen al 35 jaar in de vredige agrarische kibboets Bet HaEmek, in het noorden van Israël. Voor joods.nl houdt hij een dagboek bij om een beeld te geven van het dagelijks leven (of wat daar nog van over is), sinds er oorlog is tussen Israël en LIbanon.

Advertentie (4)