Media versluieren de werkelijkheid

In Trouw is een discussie op gang gebracht over de wijze waarop Nederlandse media omgaan met beeldverslagen van de oorlog uit Libanon en Israël. Volgens mediasocioloog Peter Hofstede kan het best wat minder terughoudend.

"De krant is niet bedoeld als een omzwachtelde weergave van de werkelijkheid. Natuurlijk is het niet fijn om naar foto’s te kijken van dode kinderen die onder het puin zijn gehaald. Maar dat is wel de werkelijkheid. Dus moet je het laten zien”, vindt Hofstede. Bij de luchtaanval op Kana kwamen ongeveer zestig Libanezen om, onder wie bijna veertig kinderen.

Op de voorpagina’s van Trouw, de Volkskrant, AD, Telegraaf en Het Parool waren gisteren foto’s te zien van omgekomen kinderen. „Maar tot gisterochtend hadden we amper een idee van de gruwelijkheid van de oorlog in het Midden-Oosten. Nederlandse media zijn veel te kalm. Ook van Kana waren veel gruwelijker beelden beschikbaar. Laat dat toch zien, je moet wel tonen wat er gebeurt. Daar komt bij: deze aanslag is een ontzettend belangrijk moment in de oorlog. De Arabische media staan vol met dit soort gruwelijke beelden. Dat gaat de beeld- en opinievorming de komende dagen heel sterk beïnvloeden. Het zal de weg naar eventuele vrede in hoge mate bepalen. Dan kunnen de kranten hier niet kalmpjes doen en zich vooral afvragen of hun lezers het wel zullen waarderen als ze schokkende foto’s van dode kinderen op de voorpagina plaatsen.”

"Zo lang ik me kan herinneren, zijn Nederlandse media terughoudend – nee, zelfs bevoogdend – als het gaat om het tonen van heftige beelden. In de jaren zestig was ik eens bij de toenmalige Journaal-hoofdredacteur. Hij liet mij een serie filmpjes zien die hij te schokkend had gevonden om uit te zenden. Daar moeten we onze kinderen voor beschermen, vond hij. Typisch Nederlands: we zijn van een burgerlijke keurigheid die geen gruwelen verdraagt. Geen troep op onze stoep, lijkt het devies. Nederland moet een doorgaans keurig landje zijn in een verder woelige wereld en daarom willen we bij ons ontbijt geen krant met een dood kind op de voorpagina. De media laten zich daar te veel door leiden. Laat ze zo snel mogelijk al die versluieringsmechanismen van zich afwerpen.”

Klik HIER om de reacties te lezen en desgewenst uw mening daaraan toe te voegen.

{mos_sb_discuss:29}

Bron: Trouw, 2 augustus 2006

Advertentie (4)