Israël als geheime schaaksupermacht

Israël mag trots zijn op de gedeelde derde plaats op de wereldranglijst die het land in juni van dit jaar tijdens de Schaakolympiade in Turijn behaalde. En hoeveel mensen weten dat Beer Sheva, in de westelijke Negev, meer schaakgrootmeesters telt dan enige andere stad ter wereld?

Toch speelt Israël nog niet zo lang een grote rol in het schaken op topniveau. Bij de tweede immigratiegolf vanuit Oosteuropa kwam ook veel schaaktalent, grootmeesters zowel als coaches en leraren, het land binnen.

Israël is dezer dagen het toneel van de wereldkampioenschappen snelschaken. Van 5 – 8 september verzamelt zich de wereld-schaaktop ‘blitz chess’ in Heichal Hatarbut Meir Nitzan in Rishon Letzion. 500 grootmeesters moeten in 5 minuten alle zetten verrichten.

Het wereldkampioenschap snelschaken, georganiseerd onder auspiciën van de Wereld Schaakfederatie FIDE, is het belangrijkste onderdeel van een groot schaakfestival. Andere evenementen zijn het IDF schaaktoernooi, een massa-simultaan schaaktoernooi en de jeugd-wereldkampioenschappen. Bijzonder spannend beloven de wedstrijden tussen het Israëlische nationale schaakteram tegen Deep Junior 10 te worden: mens tegen machine.

Het in 1997 door de Israëlische IT’ers Amir Ban and Shay Bushinsky geschreven computerprogramma Deep Junior 10 gaf al een voorproefje van zijn kunnen op 4 september toen het programma het Israëlische Olympische schaakteam de baas was. Deep Junior 10 heeft al vijf maal de wereldtitel computerschaken veroverd. Tijdens de wereldkampioenschappen computerschaken kaapte Deep Junior 10 de overwinning weg voor de neus van het beproefde computerschaakprogramma Shredder.

Zie ook: www.chess.org.il/

Advertentie (4)