Ethiopische artsen leren in Israël

Ongeveer veertig dokters uit Ethiopië hebben de afgelopen vier jaar  een cursus gevolgd in ziekenhuizen in Israël. De cursussen zijn gericht op de behandeling van AIDS en worden gegeven in het kader van een door de Verenigde Staten opgezet Aids-bestrijdingsprogramma.

Ethiopië kampt met een ware AIDS-epidemie. Ongeveer anderhalf miljoen burgers zijn besmet met de ziekte of met het HIV-virus dat de ziekte kan vervoorzaken. In Israël leven 4.000 besmette Ethiopische immigranten. Israëlische artsen hebben zodoende ervaring opgedaan in de behandeling van de ziekte.

In Israël worden AIDS-patiënten intensief begeleid. Naast medicatie ontvangen ze therapie en voedseladvies. In Ethiopië ontbreekt het vaak aan de meest basale zorg. Gedurende de training delen de dokters ervaringen met hun Israëlische collega’s, wonen ze sessies met patiënten bij en leren ze hoe ze levensduurverlengende medicijnen kunnen toedienen. "Door de Israëlische methode toe te passen kunnen dokters de ontwikkeling van AIDS uitstellen", aldus de Ethiopische dokter Tariku Mekonnen.

Bron: Haaretz

Advertentie (4)