Hommeles in Jeruzalem

Jeruzalem staat op z’n kop. Nachtenlang blokkeren duizenden orthodoxe Joden de straten van de stad uit protest tegen de homoparade die gepland staat voor komende vrijdag. Morgen moet de politie van Jeruzalem beslissen of de Gay Pride kan doorgaan of niet.

Nu ziet de homo-organisatie ‘Open Huis’ zich gesteld tegenover een zeldzaam monsterverbond van Joden, christenen en moslims. Toch wil zij van geen wijken weten. "We houden het land een spiegel voor en stellen een eenvoudige vraag: wilt u soms in Teheran wonen?”, aldus woordvoerder en raadslid Saar Nathaniel. De tegenstanders dreigen met een massale tegendemonstratie – ramingen gaan uit van 100.000 tot 220.000 betogers – , waarbij zij geweld niet uitsluiten. Volgens de politie willen zij de homo’s met eieren en scheermesjes bekogelen, en straten onder rioolwater zetten. Verder zouden de demonstranten van plan zijn straten te blokkeren en zouden zij zelfs nepterreuraanslagen plannen, met het oogmerk de politie te overbelasten.

"De strijd tegen de mars heeft alle muren tussen de religieuze groepen neergehaald”, constateerde godsdienstcommentator Yossi Elituv afgelopen woensdag. In Joodse kringen wordt de parade hoog opgenomen. "Verwoestender dan Nebukadnessar en Titus”, beschreef opper-rabbijn Shlomo Amar de gevolgen voor Jeruzalem. Genoemde keizers hebben eeuwen geleden de Heilige Stad verwoest. De afgelopen weken was het trouwens al onrustig in Jeruzalem. Bij opstootjes in de Oude Stad vielen vorige week enkele gewonden. Overal in de stad hangen billboards die de mars veroordelen. Vooraanstaande rabbijnen doen herhaaldelijk oproepen de mars af te blazen. Het Sanhedrin, een college van rabbijnen, heeft aangeraden de sabbatsdiensten niet in de synagoges, maar op straat te houden.

"Sluit uw deuren en bid buiten, als een teken van schaamte en als waarschuwing, als een pleidooi tegen deze verwerpelijke mars.” Verantwoordelijk minister Avi Dichter gaf woensdag een schot voor de boeg. De mars kan niet doorgaan als de veiligheidsmaatregelen te veel menskracht vergen en de politie niet in staat is andere taken naar behoren uit te voeren. De politie verwacht ten minste 6000 agenten te moeten inzetten, aangevuld met 2000 manschappen van de grenspolitie uit Judea en Samaria. Op de legerradio antwoordde een politiewoordvoerder met het ergste rekening te houden: "Laten we niet naïef zijn. Zo’n parade zou nooit gehouden worden in Vaticaanstad of in Mekka."

"De niet eerder vertoonde eensgezindheid (van Joden, christenen en moslims) toont overduidelijk aan dat het welzijn en de openbare veiligheid van de burgers uitstijgt boven de vrijheid van meningsuiting”, verklaarde de nationalistische Shasleider Eli Yishai tijdens een roerig debat in de Knesset vorige week maandag. Inmiddels hebben al zeventig politici openlijk partij gekozen tegen de homoparade. Naast alle afkeer tegen de mars leeft er ook grote verontwaardiging over het gekozen tijdstip. Niet zozeer vanwege de elfde herdenking van de moord op oud-premier Rabin. Op 7 november 1939 brak in Duitsland de Kristallnacht uit.

"Die datum symboliseert het begin van de Holocaust tegen de Joodse natie”, schreef gemeenteraadslid Mina Fenton in een woedende brief aan politiecommissaris Ilan Franco. "De gekozen datum is een miserabele keus, die bij veel overlevenden kwaad bloed heeft gezet.” Zij voegde eraan toe dat sjeik Abdel Salim uit Nazaret de Joden verwijt dat zij ‘de decadente westerse cultuur naar de regio hebben gebracht, uitlopend op deze Gay Pride’. De sjeik had op 4 juli al de Knesset laten weten dat ‘zoals God Sodom heeft verwoest, Hij ook Jeruzalem kan vernietigen, inclusief alle moslims, christenen en Joden’. V

Advertentie (4)