Israël in het Nieuws

Regelmatig maakt de redactie van joods.nl een keus uit het nieuws uit Israël.

Eerste minister Ariel Sharon is niet van plan de Israëlische acties in de Gazastrook te beëindigen. Hij kenschetste de inval van zondagnacht, waarbij 14 Palestijnen omkwamen, "ingewikkeld, hard maar succesvol", en voegde eraan toe dat het hem speet dat er ook burgerslachtoffers waren gevallen. Bij de inval in het stadje Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook vielen 14 doden en 134 gewonden, van wie tien ernstig. Volgens de Palestijnen zijn er slechts 2 militanten onder de dodelijke slachtoffers, Israël zegt met de aanval 5 gezochte terroristen te hebben uitgeschakeld.Zowel VN-secretaris-generaal Kofi Annan als een woordvoerder van de Amerikaanse regering spraken hun grote bezorgdheid uit over het optreden van Israël.Israël heeft met enige scepsis gereageerd op de uitslag van een Franse enquete onder 175.000 mensen waarin Israël op de tweede plaats komt van landen die een bedreiging vormen voor de wereldvrede.Negen jaar na de beroemde handdruk op het Witte Huis menen vier van de vijf Israëli?s dat de Oslo-akkoorden dood zijn. 80% beschouwt Jasser Arafat niet langer als relevant, slechts 15% denkt dat de PA een serieuze vredespartner is.Een Israëlische rechtbank heeft maandag een Palestijn tot levenslang veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op de Israëlische minister van toerisme Rehavam Zeevi op 17 oktober 2001. Ook een tweede Palestijn werd schuldig bevonden: hij wordt ervan verdacht de dader onderdak en vervoer te hebben verschaft.De moord op minister Zeevi vond plaats in het Hyatt-hotel in Jeruzalem.De andere vijf PFLP-leden die bij de aanslag betrokken waren zitten in de gevangenis van Jericho onder toezicht van Amerikanen en Britten. Zij werden aangehouden tijdens de belegering van het hoofdkwartier van Jasser Arafat in mei van dit jaar.Het Israëlische leger heeft een nieuwe verordening uitgegeven om haredi soldaten te voorzien van glatt kosjer voedsel.Deze nieuwe instructies komen, nadat de Associatie voor Burgerrechten in Israël een jaar geleden een petitie had ingediend bij het Hooggerechtshof ten behoeve van een haredi hospik die dienst deed in het zuiden van Israël. De soldaat kon niet eten op de basis omdat het voedsel volgens de normen van zijn gemeenschap niet kosjer was. Hij had geen andere keus dan iedere dag voedsel van huis te laten komen.Voorts zullen volgens de nieuwe verordening tijdens het Sjmita-jaar geen groenten van fictief verkochte velden aangeboden worden.Enkele van de berichten zijn afkomstig uit NIEUWS UIT ISRAEL, een nieuwsbrief met in het Nederlands vertaald nieuws over Israël, verzorgd door de heer Zwi Goldberg uit Netanya.

Advertentie (4)