Joden in Jemen op de vlucht

Een groep van 45 Joden uit het dorp Salem in Jemen is na bedreigingen door radicale moslims naar de stad Saada gevlucht en heeft daar haar intrek genomen in een hotel. Eeuwenlang hebben Joden als minderheidsgroep in Salem volgens hun eigen tradities geleefd; eerder deze maand werden zij er plotseling in een brief van beschuldigd zonde en bederf te verspreiden.

De bedoeling van de briefschrijver(s) was duidelijk: het land uit of sterven. Bijna twee weken geleden verschenen gemaskerde islamitische schutters om het dreigement kracht bij te zetten, zo meldde de Britse omroep BBC. De Joden, onder leiding van Dawoud Yousef Mousa, vluchtten daarop naar de provinciehoofdstad Saada. Hoewel de autoriteiten hebben beloofd te zullen zorgen voor een veilige terugkeer van de groep naar Salem, verblijven de Joden nog steeds in het Paris Tower Hotel in Saada. Hun verblijf daar wordt betaald door de sjeik van een lokale stam.

Volgens de gouverneur van Saada zijn de bedreigingen afkomstig van de ‘Jonge Gelovigen’, een verboden sjiitische rebellengroep die de Jemenitische regering ten val wil brengen en in Jemen een islamitische theocratie naar eigen snit wil invoeren.

Het aantal Joden in Jemen ligt momenteel op enkele honderden. Eens woonden er zeker 60.000 Joden, maar de meesten van hen werden na anti-Joodse rellen in 1948 naar Israël geëvacueerd.

Bron: Nederlands Dagblad

Advertentie (4)