Boekpresentatie: “Hamas: portret en achtergronden”

Deze week verschijnt “Hamas: portret en achtergronden”, een uitgave in de wetenschappelijke informatiereeks van CIDI. Het eerste exemplaar van het boek zal op 22 februari op een bijeenkomst in het CIDI-gebouw worden overhandigd aan Hans van Baalen, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Onderzoeker en auteur Wim Kortenoeven analyseert in zijn boek van 270 pagina’s de ideologie van Hamas. Hij concludeert dat Hamas geen nationalistische bevrijdingsbeweging is die naar een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël streeft, maar op religieuze gronden nooit met het bestaan van een Joodse staat zal kunnen instemmen.

Tijdens de bijeenkomst zal de Nederlands-Israëlische wetenschapper Dr. Uri Kupferschmidt (hoofddocent Geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Haifa) een inleiding houden over de internationale Moslim Broederschap, waarvan Hamas een vleugel is.

Met de publicatie van dit boek is voor het eerst een volledig geannoteerde Nederlandse vertaling van het Hamas-handvest beschikbaar. Ook de wijze waarop Hamas haar strijd tegen Israël voert en de wijze waarop zij zich bedient van theologische anti-joodse argumenten komen in het boek aan de orde. Hamas put hiervoor uit de Koran en Hadith en uit Europese antisemitische geschriften zoals “De Protocollen van de Wijzen van Zion”.

Het boek, de eerste Nederlandse publicatie over Hamas, plaatst de organisatie in historisch en internationaal perspectief. Er wordt onder andere een gedetailleerd overzicht gegeven van de gevoerde Nederlandse en Europese politiek ten aanzien van Hamas.

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Rabinzaal, CIDI-gebouw, Jagerstraat 4 te Den Haag

Aanmelding vooraf verplicht via cidi@cidi.nl of 070-364 68 62.

Er zijn voor de pers presentexemplaren aanwezig.

Voor vragen en aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Nathan Bouscher, 06 – 23 951 524.

Advertentie (4)