Eldad Kisch reageert op Sieg Kool

"Sieg Kool schrijft dat het Palestijnse volk nooit bestaan heeft. De implicatie is dat het eigenlijk dus ook nu niet bestaat, ergo, dat niemand rekening met ze hoeft te houden. De feiten van nu zijn, dat er toevallig wel een Palestijns volk tegenover ons staat."
Een reactie van Eldad Kisch.

Ik kan mij niet meer inhouden. Wat laten jullie nu toch weer door de ether vliegen?

Sieg Kool schrijft dat het Palestijnse volk nooit bestaan heeft. De implicatie is dat het eigenlijk dus ook nu niet bestaat, ergo, dat niemand rekening met ze hoeft te houden.

De feiten van nu zijn, dat er toevallig wel een Palestijns volk tegenover ons staat. Het is zeer wel mogelijk dat wij, de Joden, dat volk geschapen hebben, maar nu zitten we met de gebakken peren.

Enkele andere passages, die sterk naar paternalistisch-kolonialisme ruiken, zijn de gegevens over de levensstandaard en de kindersterfte bij de Arabieren. Heb ik dat niet al eerder gehoord toen ik op de lagere school over Nederlands-Indie leerde? De heilzame invloed van de blanke op de inboorlingen. Het ontbreekt er nog maar aan dat we ze ook nog bekeren, en het beeld is compleet.

Een van de oude Zionistische argumenten voor ons ‘recht’ op het land was dat de lokale bevolking de grond zo primitief bebouwde. Dat wij dat veel beter doen. Over dit laatste kunnen Sieg Kool en ik het best eens zijn. Maar is het niet de Fallach zijn goede recht om zijn eigen land te bebouwen zoals hem goeddunkt? Als hij zijn lot wil verbeteren mag hij dat doen; het hoeft niet van bovenaf opgelegd te worden.

En tenslotte: Sieg Kool vertelt ons dat de lokale Palestijnen voor het grootste deel kinderen van immigranten zijn. So what? En wij Israëli’s dan?

Eldad Kisch

Voor het stuk van Sieg Kool waarop Eldad Kisch hier regaeert, klik hier

Advertentie (4)