Het hek, de terugtrekking en de dialoog

Drie documentaires over het Israëlisch-Palestijns conflict vanuit drie aiff 2007
invalshoeken: het hek, de terugtrekking uit Gaza en de dialoog. Ze zijn te zien op de 9e editie van het Amnesty International Film Festival van 14 maart tot en met 18 maart in Amsterdam.

Voor de negende keer vindt het Amnesty International Film Festival plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Op 14 maart opent het festival met de Britse speelfilm ‘The Mark of Cain’, over de oorlog in Irak.
Met zesentwintig films is het een een overzichtelijk festival voor de liefhebber van de geëngageerde film. Er zijn zowel speelfilms als documentaires te zien en er bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende deabatten met de makers, deskundigen en vredesactivisten.

Dit jaar zijn er drie documentaires die ‘Het Conflict’ tot onderwerp hebben. De, al eerder in Rotterdam vertoonde, documentaire ‘Bil’in Habibti’ (Bil’in my Love) van de Israëlische filmmaker Shai Carmeli Pollak. De film handelt over het geweldloze verzet van de bewoners van het dorpje Bil’in tegen de komst van het hek / de muur die hun dorpje in tweeën dreigt te splitsen. Bil’in toont dit verzet, maar ook hoe er vriendschap ontstaat tussen Palestijnen en Israëli’s.

Het Amerikaanse ‘Encounter Point’, volgt een aantal Israëli’s en Palestijnen die allemaal een dierbare hebben verloren. Zij vinden elkaar in het ‘Bereaved Family forum’, een groep van zo’n vijhonderd lotgenoten die voor de helft Israëlisch en Palestijns zijn. Regisseur Ronit Avni volgde verschillende leden van deze en andere vredesbewegingen op hun vaak frustrerende, maar tegelijkertijd hoopgevende missie. Tijdens het festival zal co-regisseur Julia Bracha aanwezig zijn en zal er na de vertoning van de film een nagesprek met haar plaats vinden..

De terugtrekking en ontruiming van de Gazastrook is het onderwerp van ‘Storm of emotions’. Yael Klopmann volgt een aantal direct betrokkenen van de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook; van opperbevelhebber Uri Bar-Lev tot de piepjonge sergeant Notar Cohen. De film is neemt geen politiek standpunt in, maar wil de gebeurtenissen laten zien zoals ze hebben plaatsgevonden. Het gaat over emoties, overtuigingen, geweten en ware broederliefde. Yael Klopmann zal tijdens het festival aanwezig zijn.

Het gehele programma verschijnt op 28 februari in een aparte bijlage van dagblad Trouw.

Bron. AIFF 2007

Samenstelling: Lidwien Meulemeester

Advertentie (4)