Israël stelt ‘graf van Jezus’ mogelijk open voor publiek

De Israëlische autoriteiten hebben verklaard het graf in een wijk in Jeruzalem dat volgens documentairemakers de laatste rustplaats was van Jezus en zijn dierbaren, mogelijk te gaan openstellen voor publiek.


De vondst van een tweeduizend jaar oud graf in een tombe in de wijk Talpiot in Jeruzalem heeft veel stof doen opwaaien. De makers van de documentaire The Lost Tomb of Jesus die deze week in première ging op een persconferentie in New York, beweren dat zes van de tien graven in de tombe die de volgende inscripties bevatten: Jezus de zoon van Jozef, Maria, Jose (een broer van Jezus), Matia (een familielid), Mariamne (aangenomen wordt dat het hier gaat om Maria Magdalena) en een kind genaamd Judah zoon van Jezus.

De Israëlische filmmaker Simcha Jacobovici zegt overweldigend bewijs aan te dragen in zijn documentaire The Lost Tomb of Jesus dat de tombe de laatste rustplaats was van jezus en zijn familie. Professor Amos Kloner, de archeoloog die in 1980 verantwoordelijk was voor de opgravingen in de rond de tombe, heeft de film echter afgedaan als ‘klinkklare nonsens’.

Uit christelijke en islamitische hoek was de laatste week veel protest te horen: aanhangers van beide religies geloven dat Jezus is opgestegen ten hemel en dus nergens is begraven.

Bron: Jerusalem Post

Zie ook Trouw

Advertentie (4)