‘Palestijnse jongeren graag in Israëlische cel’

Vanwege de uitzichtloze armoede en het voortdurende geweld in de Palestijnse gebieden kiezen steeds meer Palestijnse jongeren voor een vrijwillig verblijf in een Israëlische gevangenis. Een artikel in Elsevier van Robbert de Witt.

Ouders zetten hun kinderen in de Gazastrook en op de westelijke Jordaanoever steeds vaker aan tot kleine overtredingen, zodat ze enige tijd in Israëlische gevangenschap moeten doorbrengen, schrijft de Britse krant The Times. Niet alleen hebben de Palestijnse jongeren dan onderdak en de zekerheid van voldoende voedsel, ook voor hun ouders is het aantrekkelijk. Van de Palestijnse Autoriteit ontvangen ze een financiële vergoeding voor het gevangenschap van hun kinderen: bijna 125 euro per maand, meer dan het gemiddelde salaris van de Palestijnen. Vaak is dat hun enige bron van inkomsten: de Palestijnse gebieden worden door het aanhoudende geweld geteisterd door armoede en een hoge werkloosheid.

Om gearresteerd te worden, komen Palestijnse jongeren bij Israëlische grensposten met ongevaarlijke wapens die ze openlijk tonen. Ook schelden ze de Israëlische grenswachten en soldaten uit, in de hoop te worden meegenomen. In de afgelopen twee jaar zouden zo’n tweehonderd Palestijnse jongeren zich vrijwillig hebben laten oppakken. Een zeventienjarige Palestijnse jongen zegt in The Times zijn verblijf, als gevolg van het zwaaien met een mes, te missen: ‘Ik speelde elke dag tafeltennis en basketbal. Drie van mijn beste vrienden waren er ook. Elke dag aten we eieren als ontbijt.’

Bron: Elsevier

Advertentie (4)