Israel bouwt nieuw dorp voor Druzen

PikiWiki_Israel_DruzeDe eerste nieuwe stad voor Druzen in de geschiedenis van Israël moet het worden, Ahuzat Naftali, in het heuvelachtige Galilee. De bouw van het nieuwe dorp is afgelopen week door de Israëlische regering bekendgemaakt.

De leiders van de Druzische gemeenschap hebben hun steun uitgesproken voor het plan, maar zegt dat de regering nog meer moet doen om de huizen crisis in het land op te lossen, waar ook de Druzische gemeenschap het slachtoffer van is. Het idee voor het Druzische dorp is afkomstig van de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Volgens de bouwplannen zal de nieuwe stad ruimte hebben voor het huisvesten van meer dan 10.000 mensen.

De Israëlische staatssecretaris van regionale samenwerking Ayoub Kara, zelf een Druze, nam afgelopen dinsdag deel in de bijeenkomst over het nieuwe initiatief wat hij omschreef als een “historische beslissing” en maakte tevens bekend dat er inmiddels plannen in de maak zijn voor een tweede dorp bij de Carmel, regio Haifa.

De Druzen zijn een Arabisch sprekende religieuze gemeenschap die een monotheïstische godsdienst aanhangen, een afsplitsing van de middeleeuwse sjiitische islam. De Arabisch sprekende Druzen dienen massaal het Israëlische leger en haar veiligheidsdiensten. Volgens officiële cijfers wonen er meer dan 110.000 Druzen in Israël en nog eens 20.000 op de Golan Hoogvlakte. In het hele Midden-Oosten wonen 600.000 Druzen.

Video over Druzen in de Israel Defence Forces:

Advertentie (4)