Kuzu roept op tot solidariteit met Palestijnse terroristenleider

Kuzu Kuzu roept op tot solidariteit met Palestijnse terroristDENK heeft zich in een Facebookvideo solidair verklaard met de hongerstaking die Palestijnse gevangenen sinds 17 april in Israël houden, meldt WNL op haar website. In de video drinken partijleider Tunahan Kuzu en Kamerlid Farid Azarkan een glas zout water om hun saamhorigheid te betuigen. Deze zogenaamde ‘Salt Water Challenge‘ maakt de ronde op sociale media. “Om ook solidair te zijn met de moeilijke omstandigheden van de gevangen die in hongerstaking zijn gegaan is de Salt Water Challenge opgestart”, legt Azarkan uit alvorens zijn glas te legen.

Met de hongerstaking willen gevangen betere leefomstandigheden afdwingen, zo schrijft de leider van de hongerstakers, Marwan Barghouti, in een verklaring in de New York Times. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International toonde zich recent ook kritisch van de leefomstandigheden in de Israëlische gevangenis.

Barghouti is echter een controversieel figuur. Hij wordt gezien als een van de leiders van de Al-Aqsa Martelarenbrigade, een terroristisch organisatie. Barghouti werd in 2004 tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij een vijftal dodelijke aanslagen waaronder de moord op een Grieks-Orthodoxe monnik. De Palestijnse leider weigerde toen het gezag van de Israëlisch justitie te erkennen. Veel van de gevangen die deelnemen aan de hongerstaking zitten vast voor vergelijkbare misdaden.

Advertentie (4)