Intel wil $11 miljard investeren in een nieuwe fabriek in Kirjat Gat

De Amerikaanse chipgigant Intel onderhandelt met de Israëlische regering om $11 miljard te investeren in een nieuwe fabriek in Kiryat Gat. Voorwaarde is dat Israel een subsidie verschaft ter hoogte van 10% van de investering. Minister van Economische zaken Kahlon zou volgens berichten bereid zijn deze lening te geven, aldus de Times of Israel en Globes.

Afgelopen mei bevestigde Intel nog dat het bedrijf $5 miljard zou geïnvesteerd in de uitbreiding van de huidige fabriek in Kirjat Gat, een belangrijke industriestad gelegen tussen Tel Aviv, Jeruzalem, Beër Sjeva en Asjkelon. Israël gaf in ruil daarvoor een subsidie van $190 miljoen onder voorwaarde dat Intel 250 nieuwe werknemers zou aannemen. Deze werknemers moesten worden gevonden uit verder weg gelegen steden en dorpen om de werkgelegenheid daar te stimuleren. Daarnaast heeft Intel een deal gemaakt met de Israëlische fiscus om slechts 5% belasting te betalen.

De Israëlische regering onder leiding van Benjamin Netanyahu doet er al jaren alles aan om de productie van Intel in Israël verder te laten groeien, zodat het bedrijf niet gaat afwijken naar bijvoorbeeld Ierland of de Amerikaanse staat Oregon.

Intel is ondertussen bezig zich te transformeren tot niet alleen het maken van computerchips, maar wil ook producent worden van veiligheidssystemen voor auto’s, draadloze telefoonverbindingen, drones en cloud-gebaseerde technologieën. In 2018 heeft Intel het Israëlische bedrijf Mobileye voor circa $15 miljard overgenomen.

Advertentie (4)