President Rivlin ontmoet Joodse en Moslimgemeenschap in Parijs

“Nu het nationalisme en religieus extremisme toeneemt in het Westen maar ook in de rest van de Wereld, is uw leiderschap van vitaal belang. Wat u en de leiders van alle gemeenschappen zeggen is bijzonder belangrijk op dit moment – néé tegen antisemitisme en geen tolerantie voor welke vorm van racisme dan ook.”

Het was een bijzondere – volgens sommigen- ontroerende gebeurtenis vandaag in Parijs waar President Rivlin een ontmoeting had met de leiders van de Joodse en Moslimgemeenschappen. De afgelopen jaren hebben leiders van de Joodse en Moslimgemeenschap vaker een ontmoeting gehad voor een interreligieus dialoog. Het was voor het eerst dat daar nu ook de President van Israel bij aanwezig was.

Namens de Joodse gemeenschap waren aanwezig Opperrabbijn Rabbi Haïm Korsia, Francis Kalifat, President van de Crif, Joel Margi, Rabbijn Michel Serfaty, Philippe Meyer, President van Bnai Brith France, Moshe Sabag, Rabbijn van de Grote Synagoge van Parijs ‘La Victoire’. Afgevaardigde namens de Moslimgemeenschap was Hassen Chalghoumi -President van de Conferentie van Imams in Frankrijk- onder wiens aanvoering verschillende Moslim- delegaties Auschwitz bezochten. Ook Imam Mohammed Aziziz uit Marseille en tevens Secretaris-Generaal van de Moslimgemeenschap in Frankrijk.

De Opperrabbijn van Parijs, Haïm Korsia, sprak de Joodse zegen voor de leiders uit, waarna Iman Hassen Chalghoumi President Rivlin dankte voor zijn uitnodiging. Hij voegde daar aan toe “Het is een eer voor mij als Moslim om deze kans te krijgen. Vandaag is een vlam van hoop die was vervaagd, weer ontstoken. Het racisme en antisemitisme neemt  in Europa toe en daarom is deze historische ontmoeting belangrijk en zinvol. Helaas nemen Moslimradicalen ons in gijzeling, doden ze in naam van de Islam en maken ze misbruik van het Israelisch-Palestijnse conflict in onze naam. Maar er is hoop in de Joodse wereld en er is hoop in de Moslimwereld. Dat zijn de jongeren, de toekomst van de mensheid ligt in handen van onze kinderen en ze zijn de hoop dat de religies samenkomen.”

President Rivlin; “Er is een wijdverbreide overtuiging dat religie de kern is van etnische spanningen. Dit is een vergissing. Het geloof dat het Jodendom en de Islam verbindt, moet de sleutel zijn tot vrede en geen rechtvaardiging voor geweld. Wanneer nationalisme en religieus extremisme toenemen in de wereld en in het Westen, is uw leiderschap van vitaal belang. Wat u en de leiders van alle gemeenschappen uitdragen is bijzonder belangrijk op dit moment -nee tegen antisemitisme, geen enkele tolerantie voor racisme van welke aard dan ook.”
Deze ontmoeting herinnert me aan mijn jeugd. Ik leerde de ‘gemeenschappelijke’ taal  om verschillende volkeren en religies te begrijpen aldus president. “Ik ben grootgebracht met de gedachte dat het belangrijk is om de overtuigingen van andere mensen te kennen en volledig te begrijpen. Mijn vader, Professor Yosef Yoel Rivlin, een religieuze Jood, vertaalde de Koran naar het Hebreeuws. Zijn geloof stond hem niet in de weg. Integendeel, het hielp hem eerder bij zijn levenswerk, namelijk; -het bouwen van bruggen tussen culturen en talen.”