President Rivlin ontvangt President van Oekraïne

President Reuven Rivlin ontving deze week President Petro Porosjenko van Oekraïne die een bezoek bracht aan Israël.

President Rivlin sprak over de luchtaanvallen van gisteravond op Syrië en zei: “Ik zou graag op de luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië van gisteravond door onze luchtmacht willen reageren. Deze aanvallen zijn een direct antwoord op het onaanvaardbare raketaanval op Israel door Iraanse troepen vanaf Syrisch grondgebied. Deze aanvallen zijn een duidelijk bewijs van de opbouw van Iraanse troepen in de regio. Wij laten dit niet gebeuren. De internationale gemeenschap moet begrijpen dat de opbouw van Iraanse troepen in het Midden-Oosten tot escalatie kan leiden in de regio. Wij tolereren geen schending van de persoonlijke veiligheid van Israëlische burgers. We zullen elke noodzakelijke stap nemen in reactie op een aanval.”

Daarna vervolgde President Rivlin: “Welkom terug in Israel en welkom in Jeruzalem. Wij zijn blij dat u weer bij ons bent, dit keer om een ​​vrijhandelsovereenkomst te ondertekenen. In de afgelopen 25 jaar hebben Israel en Oekraïne nauwe betrekkingen ontwikkeld en ik geloof dat deze nieuwe vrijhandelsovereenkomst deze relaties nog meer kan versterken. Ik wil u en Oekraïne bedanken voor de steun aan Israel in de internationale arena. Wij waarderen uw stellingname tegen Hamas in de Verenigde Naties en hopen dat Oekraïne zal vechten tegen de eenzijdige kritiek op Israel in de VN Mensenrechtenraad.”

Over antisemitisme en Tweede Wereldoorlog zei de President: “Bedankt voor uw krachtige woorden en acties tegen antisemitisme in Oekraïne en voor het opzetten van een museum in Babi Yar om ervoor te zorgen dat deze vreselijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog nooit worden vergeten.”

Over de band tussen Israeli’s en Oekraïne voegde de president aan zijn verhaal toe: “Jaarlijks bezoeken duizenden Israeli’s de Oekraïne, veel van hen gaan naar de stad Uman. Wij bedanken u voor de uitstekende samenwerking bij het garanderen van hun veiligheid”.

De President Porosjenko van Oekraïne bedankte Rivlin voor zijn warme woorden: “Ik kan me geen betere relaties tussen Israel en Oekraïne voorstellen. Vele jaren hebben zakenmensen uit onze landen gewacht op een vrijhandelsovereenkomst en ik ben erg blij dat deze overeenkomst vandaag zal worden ondertekend. We hebben een uitstekende samenwerking op het internationale toneel. Vandaag ben ik hier om de kracht van de betrekkingen tussen onze twee landen te laten zien. “