De NOS verspreidt opnieuw leugens en onthoudt u de waarheid

Gisteren was het een jaar geleden dat de rellen aan de grens met Gaza begonnen. Een artikel van de NOS kon natuurlijk niet ontbreken. Waarom protesteren de Gazanen? Volgens de NOS omdat ze tegen de zogenaamde ‘economische blokkade’ van de Gazastrook zijn. Een andere reden wordt niet gegeven, waarmee de omroep wederom blundert in haar berichtgeving over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Eerst even: is er eigenlijk sprake een economische blokkade? Dat klinkt namelijk alsof er geen goederen vanuit Israël binnenkomen in Gaza. De waarheid is dat voedsel, kleding, medicijnen en andere belangrijke producten in zeer grote hoeveelheden de strook dagelijks bereiken (alleen als de rellen hoog oplopen gaat de grensovergang even dicht). Dat is geen geheime informatie: Cogat publiceert elke dag wat er Gaza binnenkomt, dus ook dit had de NOS kunnen weten.

De blokkade betreft alleen goederen die Hamas inzet of kan gebruiken om de veiligheid van Israëlische burgers te ondermijnen. Cement komt er bijvoorbeeld niet meer binnen, omdat daar in de praktijk vooral aanvalstunnels van werden gebouwd om Israel met terroristen te infiltreren. Ook hebben de Israëlische autoriteiten de invoer van autobanden tijdelijk in de ban gedaan, omdat de door Israel geleverde banden tijdens de “vreedzame protesten” massaal in de brand werden gestoken. Wat niet alleen een natuurramp van jewelste veroorzaakte, maar vooral een manier was om zo ongezien door het rook het grenshek kapot te maken om via deze route Israel binnen te dringen.

Dan de echte reden voor de protesten: terreurorganisatie Hamas eist dat de bevolking ‘terugkeert’ (tussen haakjes, want veruit de meeste Gazanen zijn geboren in Gaza) naar het gebied waar sinds 1948 de staat Israël ligt. Vandaar ook de naam “Great March of Return”. Hamas is daar overigens heel transparant over. Dat de NOS alle communiqués van de terreurbeweging is ontgaan, is moeilijk te geloven.

Dat de NOS alle communiqués van de terreurbeweging is ontgaan, is moeilijk te geloven. Of zou de staatsomroep ons doelbewust op het verkeerde spoor willen zetten? Het Jeugdjournaal van gisteren geeft aanleiding dat te geloven. De correspondent van de NOS voor Israël en de Palestijnse gebieden, Arlène Gelderblom, legt er uit waarom de mensen in Gaza protesteren. Ze zegt in een uitgebreide bijdrage dat het komt omdat er armoede heerst in het gebied en dat veel mensen daarom Gaza willen verlaten. Geen woord over de werkelijke reden voor de ‘Great March of Return”. Het Jeugdjournaal zet haar kijkers daarmee op jonge leeftijd op het verkeerde spoor.

Maar dat Hamas het recht op terugkeer voor ‘vluchtelingen’ eist, is óók niet het hele verhaal. Want wie de Arabische bronnen (vertaald door MEMRI) over de mars leest, komt tot andere conclusies. Niet alleen wordt opgeroepen om de grens met Israël met geweld over te steken, maar ook om daar het ‘hart van de Joden eruit te rukken’. En de organisator van de mars, Ahmed Abu Ratima, plaatst op Facebook regelmatig  zijn plannen, zo ook om met 100.000 mensen “vreedzaam” aan het hek te demonstreren, terwijl tienduizenden anderen met geweld het grenshek omver zouden werpen. De Gazanen zouden te voet binnen tien minuten Sderot kunnen bereiken, waar Palestijnen “a deadly blow” aan de Israëlische burgers zouden kunnen uitdelen. Ook in andere steden zouden ze vervolgens toeslaan. Voor Abu Ratima’s plan is maar een woord: genocide.  

Het werkelijke doel is dus het aloude adagium van Hamas: Joden in de zee drijven. Waarom bericht de NOS daar nooit over? Waarom wordt gedaan of Gazanen vreedzaam protesteren tegen armoede, terwijl ze in werkelijkheid Israël van de kaart willen vegen?

Kijk hier hoe NOS verslaggeefster Arlene Gelderblom het (bewust?) onjuist uitlegt