Fragment van kleipot met menselijk gezicht ontdekt in City of David en ter ere van Purim aan het publiek getoond

Ter ere van Purim, is een fragment van een kleikruik versierd met een menselijk gezicht met twee wijd open ogen, een neus, een oor en een klein deel van de hoek van de mond openbaar gemaakt. De scherf, gedateerd in de Perzische periode (4de – 5de eeuw ) werd aan het publiek onthuld, na te zijn ontdekt tijdens archeologische opgravingen door de Israel Antiquities Authority en Tel Aviv University in de Givati ​​Parking Lot in de City of David . Ze werden gevonden in een grote vuilnisput met talloze andere aardewerkfragmenten uit de Perzische periode.


Volgens prof. Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en Dr. Yiftah Shalev van de Israel Antiquities Authority, “is aardewerk uit deze periode in het verleden in de stad David ontdekt, maar dit is de eerste keer dat een dergelijk aardewerk is gevonden in archeologische opgravingen in Jeruzalem of ergens in de hooglanden van Judea. ”


Deze potten worden “Bes-Vessels” genoemd en ze waren heel gewoon in de Perzische periode. In de Egyptische mythologie is Bes de beschermgod van huishoudens, vooral moeders, vrouwen na de bevalling en kinderen. Na verloop van tijd werd hij beschouwd als de verdediger van al het goede. Hij werd ook geassocieerd met muziek en dans. Zijn figuur sierde de wanden van huizen en verschillende vaten (aardewerk en verschillende alledaagse voorwerpen, zoals spiegels), of werd als amulet om de nek gedragen. Bes verschijnt meestal als een soort van een bebaarde dwerg met een groot gezicht, uitstekende ogen en tong uitsteken wanneer hij een veren hoed draagt. Deze groteske figuur is blijkbaar bedoeld om vreugde en gelach op te roepen en de boze geesten weg te jagen.


De figuur van Bes als beschermer werd blijkbaar door de Feniciërs geadopteerd en veel van dergelijke amuletten en “Bes-Vessels” zijn gevonden in talloze Perzische nederzettingen langs de kust. Dergelijke “Bes-Vessels” en amuletten werden ook gevonden in Perzië zelf, in Shushan, Persepolis en andere steden, die deze steden bereikten door Egyptische ambachtslieden die daar opereerden als onderdeel van de internationale handelseconomie van de periode.

Advertentie (4)