Broodje Meijer verkocht aan nieuwe eigenaar, herstart op komst

 

Sal Meijer, de vermaarde broodjeszaak die enkele weken terug de deuren sloot, heeft een nieuwe eigenaar gevonden. Vermoedelijk wordt morgen het contract getekend, waarna een heropening binnen enkele weken op de planning staat. Het etablissement zal verder gaan als Een Ander Joods Gerecht, onder leiding van Jaap Hamburger. Binnenkort kunnen we dus weer genieten van broodjes pekelvlees maar ook van een reeks nieuwe gerechten.

Huidige eigenaresse Claudia Koppert gaf eerder aan in de media dat er twee voorname redenen waren om de exploitatie te stoppen: het was moeilijk om goede toezichthouders op het kasjroet te vinden en het vlees was extra duur geworden omdat de prijs van het vlees duurder is geworden door de problematiek rond de kosjere slacht. Ons vlees (net als het Belgische vlees) wordt tegenwoordig namelijk geslacht in Hongarije en dit brengt extra kosten met zich mee. EAJG heeft hiervoor in overleg met slagerij Marcus een oplossing bedacht, namelijk om de rituele slacht in eigen beheer te doen. Hiermee verwacht Hamburger de broodjeszaak weer winstgevend te kunnen maken.

Rituele slacht in eigen beheer

Hamburger verklaart desgevraagd goede contacten te hebben met de Israëlische Ambassade. Deze stelt de begane grond beschikbaar – deze staat leeg en wordt slechts aangehouden om veiligheidsredenen – op het Haagse consulaat om de slacht aldaar uit te voeren. Omdat dit officieel geen Nederlands grondgebied is, kunnen de strikte voorwaarden omzeild worden en kan worden bespaard op hoge transportkosten.

Een andere kijk op de Joodse keuken

Jaap Hamburger geeft aan dat hij zeer aangedaan was door de sluiting en dat hij graag iets wilde doen om Sal Meyer te redden. Gelukig vond hij in korte tijd financiers die dit avontuur met hem willen aangaan om een nieuwe start te maken. Tegelijkertijd vindt hij dat we onze ogen niet moeten sluiten voor de eenzijdigheid van het menu en hij wil gebruik maken van deze kans om een andere kant te laten zien van de Joodse keukenkunsten. “De joodse keuken is zoveel meer dan alleen broodjes vlees. Ik vind dat we ook kritisch mogen zijn en de veelzijdigheid laten zien van onze keuken”.

De heer Hamburger stelt desgevraagd dat het huidige menu met o.a. de warme worst, de halfom en het pekelvlees voorlopig niet wordt ingeperkt, maar dat nieuwe gerechten zullen worden toegevoegd. Te denken valt aan het Witzenbroodje, het Broodje Zelfhaat en de Poeriemsandwich. We houden u op de hoogte!

 

 

Advertentie (4)