Levinsky Markt in Tel Aviv , de plek voor iedereen die vegetariër is (of gewoon van lekker eten houdt)

In een stad waar restaurants en snackbars openen en sluiten met de snelheid van de golven van de zee, is de Levinsky markt waar al tientallen jaren dezelfde bedrijven zijn. De markt met zijn vele winkels en stalletjes waar je specerijen en delicatessen kunt vinden die nergens anders te koop zijn is in de jaren ’30 gebouwd door uit de Balkan afkomstige Joodse immigranten, aldus JTA, en trekt bezoekers die opzoek zijn naar de geuren en smaken uit een ver verleden.

Met zijn groot aanbod van speviale vissoorten, gezouten vlees en pikante kazen lijkt de Levinsky Market op het eerste gezicht misschien niet als een logische plek voor vegetariërs. Maar het was in feite de aloude kwaliteit van de markt die onlangs een verrassende nieuwkomer aantrok: het chique, op groenten georiënteerde restaurant “Opa”.

“Ik denk dat Levinsky Market een van de laatste echt authentieke plekken in de stad is”, zegt Shirel Berger, chef-kok en mede-eigenaar van “Opa”, over haar keuze om daar jl november een restaurant te openen. “Mensen hebben hun winkels al generaties lang en ik hou echt van de sfeer , het lijkt echt en niet als een winkelcentrum, of iets moderns. Het is heel rauw en authentiek. ”

“Opa” is de nieuwste vegetariësche aanvulling voor de buurt, maar zeker niet de eerste veganistische onderneming . In de afgelopen jaren is het aantal Israëlische veganisten toegenomen tot 5 procent van de stadsbevolking van ongeveer 400.000, met een hoge positie op de lijst van landen met het grootste aantal veganisten per hoofd van de bevolking. In Tel Aviv alleen is er keus uit meer dan 400 veganistische eetgelegenheden, waarvan een behoorlijk aantal op de Levinsky Market.

 

“Levinsky Market was eigenlijk altijd een plek voor veganisten zonder vooropgezette bedoeling”, zegt Ori Shavit, een journalist en veganistisch voorvechter uit Tel Aviv. “Het heeft een overvloed aan producten die een onlosmakelijk onderdeel zijn van veganistische voeding, vooral alles wat te maken heeft granen en bonen, noten, zaden, gedroogde vruchten en natuurlijk een enorm scala aan kruiden.”

Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen waren altijd overvloedig verkrijgbaar via verkopers op de markt, zoals de nationaal geliefde hummus en falafel. Maar het veganistische menu van Levinsky is nu uitgebreid met producten als malabi (een veganistische versie van de traditionele Perzische melkpudding met rozenwaterstroop en gemalen pistaches), cashew-kaaspizza, borekas (Balkan-deegwaren) en zuivelvrije kazen.

Er is zelfs een volledig veganistische delicatessenwinkel . De delicatessenzaak Taste for Life is vijf jaar geleden geopend. Zoals veel van bedrijfjes aan de Levinskystraat, maakt het ook zijn eigen broodbeleg, produceert pastrami met peper en cornflakes, gemaakt van walnoten en zure yoghurt op basis van yoghurt en kaas gemaakt van soya.

 

 

Advertentie (4)