Vlees, kip en vis dat kopen Israeliers voor Pesach, betekend ook dat er veel wordt weggegooid

Pesach staat voor de deur en dat betekend dat Israelies grote hoeveelheden voedsel inslaan voor de Pesach week, want gegeten moet er worden en het liefst in grote hoeveelheden.

Zo wordt er zes keer meer karper gekocht, vergeleken met andere maanden van het jaar. Karper is het belangrijkste onderdeel van gefilte fish, wat vooral bij Asjkenazische Joden populaire is. Gemiddeld eet een Israeli 18 kilo vis per jaar, veel minder dan in andere landen in het Midden oosten wordt gegeten waar heet gemiddelde ligt op 45 kilo per persoon per jaar.

Gedurende de Pesach week gaat de consumptie van kip en vlees met 150% omhoog. Israëli’s eten gemiddeld 16 kilo rood vlees en 58 kilo kip per jaar. Het gemiddelde in de OESO-landen is 30 kilo kip per persoon per jaar en in de Verenigde Staten 50 kilo. Het wereldwijde gemiddelde van de kip consumptie is 14 kilogram per persoon per jaar.

Hoewel eieren een speciale plaats hebben in de Seider-maaltijd, het symboliseert een nieuw begin, neemt de Israëlische consumptie van eieren met slechts 7% toe. Israëli’s eten gemiddeld 240 eieren per jaar, terwijl er ongeveer 2 miljard eieren elk jaar worden geproduceerd op de 2.000 kippenboerderijen in Israël, die voornamelijk in de noordelijke regio zijn gevestigd.

Tijdens de dagen voorafgaand aan Pesach wordt er enorm veel eten simpelweg weggegooid, voornamelijk voedsel wat niet geoorloofd is tijdens Pesach. Het wordt geschat op een waarde van ongeveer NIS 1,126 miljard ($ 313 miljoen).

Het voedselverlies is in deze periode ongeveer 14% hoger dan in de reguliere maanden, volgenshet BDO-adviesbureau. Dit komt omdat veel niet-koosjer-voor-Pesach-voedsel zoals brood en gebak door de winkelketens en consumenten wordt weggegooid vóór Pesach.

Wij wensen U een koshere Pesach toe, Chag Pesach Sameach.

Advertentie (4)