Eurovision toeristen in Tel Aviv zijn het er over eens: “Israel is amazing”

Nu het Eurovisiesongfestival in volle gang is werd het tijd in de Tel Aviv de straat op te gaan om te onderzoeken wat de indruk van de duizenden toeristen is die voor het songfestival naar Tel Aviv zijn gekomen. Duidelijk is dat voor de meeste bezoekers aan het songfestival het de eerste keer is dat ze Israel bezoeken, aldus de Times of Israel

Op maandag, net een dag voordat de eerste ronde van de halve finales begon in een nabijgelegen congrescentrum, was het centrum van Tel Aviv in een bruisende Eurovisie sfeer. Op de elegante Rothschild-boulevard voorzagen vrijwilligers met paarse T-shirts en bijpassende hoeden Eurovisie toeristen van boekjes en informatie over de stad en de wedstrijdlocaties. Op korte afstand daarvan verzamelde een groep zich voor een gratis wandeltocht langs de belangrijkste  LGBT-plekken van de stad, geëxploiteerd door Sandeman, die zijn normale Tel Aviv-repertoire voor de Eurovisie-week had verbreed.

Op het zandstrand onder het Hilton-hotel genoot Laszlo Lukacs van de middagzon en het briesje op een ligstoel. Voor Lukacs, een in Zürich wonende Hongaarse softwareverkoper, was de Israëlische locatie een interessante wending in het Eurovisie-complot.  “Het is super opwindend voor ons Europeanen om hier te komen,” zei Lukacs, die de afgelopen zes jaar het Eurovisie Songfestival heeft gevolgd naar elk gastland.

Ondanks dat Tel Aviv duur is, zei Lukacs dat de bewoners ‘tot nu toe super behulpzaam en erg aardig waren, erg vriendelijke mensen’. “Tot nu toe is het een zeer positieve en interessante ervaring,” voegde hij eraan toe.

In het Eurovisiedorp zei bezoeker Chris Walker dat de zangwedstrijd voor Tel Aviv “is gemaakt”.  “Iedereen is zo vriendelijk, iedereen is bereid om je elke kans te geven”, zei de inwoner van Schotland.

Daniel uit Chili volgt het songfestival al zeven jaar ,  en besloot dit jaar naar Tel Aviv te gaan omdat hij al langer Israel wilde bezoeken “en nu ik er ben verbaas ik mij in positieve zin over het warme weer en vooral de vriendelijke mensen”. En voegde daaraan toe “Iedereen spreekt Engels en iedereen is aardig en tot nu toe is het echt geweldig,”

Eytan Schwartz, CEO van Tel Aviv Global, die de taak had om de stad voor te bereiden op Eurovisie-toeristen, zei dat honderden mensen gedurende de afgelopen negen maanden rond de klok hadden gewerkt voor het evenement. “We hebben ons hierop voorbereid als een bruiloft,” zei hij tegen de achtergrond van een Eurovisie-spandoek buiten het gemeentegebouw, dat ‘s nachts zijn voorkant verlicht met de vlaggen van landen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

Zo is hotelpersoneel opgeleid, hebben taxi-en bus chauffeurs Engelse les gevolgd en hebben we een klein leger vrijwilligers die bezoekers van informatie voorzien.

De 10.000 toeristen in de stad voor het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen geen grote hoeveelheid voor een grote Europese stad, maar in het kleine Tel Aviv,met minder dan een half miljoen inwoners,voel je ze overal in de stad.

 

 

Advertentie (4)