Feiten over Israel en het Eurovisiesongfestival

Komende week is het “Eurovisiesongfestival week” in Israel. Er wordt al dagenlang druk gerepeteerd in Tel Aviv en het songfestival dorop op de boulevard van Tel Aviv is open. Dinsdagavond begint het echt met de eerste halve finale.

Wij hebben wat feitjes voor u op een rij gezet over het Eurovisiesongfestival in onze favoriete stad aan de Middellandse Zee: Tel Aviv.

Israeli’s zijn enigszins geobsedeerd met het Eurovisiesongfestival

Elk jaar stuurt Israel zijn beste zanger naar een verre stad om te concurreren met andere nationale talenten in de poging om de felbegeerde titel te winnen en de competitie van het volgende jaar te organiseren. Mogelijke reden van de obsessie met het Eurovisiesongfestival is waarschijnlijk het woord “Europa”, het idee te behoren tot een club uit Europa.

Eigenlijk doet Israel het best goed 

Israel heeft het songfestival in totaal 4 keer gewonnen. De eerste keer was in 1978, toen Izhar Cohen & the Alphabeta het songfestival wonnen met het liedje met de onmogelijk naam A-ba-ni-bi.

Een jaar later, in 1979, won Israel het songfestival opnieuw, met het wereldberoemde liedje Hallelujah van Milk & Honey.

Dana International, LGBTQ-superster

Dana International, de transgender-zangeres, was een pionier in Israël als het erom ging de LGBTQ-gemeenschap te erkennen. Geboren als man, identificeerd Dana zichzelf als een vrouw. Van jongs af aan ontwikkelde ze een populaire muzikale carrière in Israel.

Haar keuze als Israëlische vertegenwoordiger voor de liedjeswedstrijd bracht hier en daar gefronste wenkbrauwen bij religieuze Joden, maar ze werd sindsdien een absolute inspiratie voor veel mensen in Israël en de rest van de wereld.  Met de hitsong Diva won Dana International in 1998 het songfestival opnieuw voor Israel.

En dan is het 2018 en wint Netta Barzilai met ‘Toy’ het songfestival. Het winnende nummer Toy is het meest bekeken nummer op het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival, maar liefst 112.959.678 bekeken, om precies te zijn. En met alle respect, dit is niet een aantal dat Israëli’s zelf kunnen bereiken.

Dit jaar wordt Israel vertegenwoordigd door Kobi Marimi. Eerlijk gezegd was dat niet de bedoeling. De Israelische vertegenwoordiger zou worden gekozen in het TV programma “Rising Star”. De grote favoriet was de “Shalva Band”, samengesteld uit jonge musici met een handicap.

Toen het de “Shalva Band” duidelijk werd dat ze de grote kans hadden de “Rising Star” te winnen en daardoor Israel te vertegenwoordigen, besloten ze zich terug te trekken. De repetities zouden ook op Shabbat plaatsvinden, wat een probleem zou zijn voor een aantal religieuze leden van de band. Wel zal de “Shalva Band” een gastoptreden tijdens de finale van het songfestival geven.

Zoals gezegd, Kobi Marimi vertegenwoordigd Israel dit jaar. Zijn song “Home” wordt door insiders hoog ingeschat. Zaterdag 18 mei a.s. zullen we het weten.