De betekenis van Shavuot en hoe het wordt gevierd

Shavuot markeert het geven van de Thora (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium; het in het Jodendom meest elementaire Schrift) op de berg Sinai. Zeven weken na de uittocht van het Joodse volk uit Egypte. Inderdaad, Shavuot betekent letterlijk “weken” en wordt precies gevierd zeven weken na de eerste dag van Pesach, die de exodus zelf markeert.

De viering van Shavuot is vastgelegd in Exodus 34:22 en Deuteronomium 16:10. Op zaterdagavond 8 juni, na de feestelijke avond, gebeden en een feestelijke maaltijd, zullen veel mensen de hele nacht wakker blijven en  religieuze teksten bestuderen, en dan het ochtendgebed op de vroegst toegestane tijd zeggen om daarmee het enthousiasme van de  mensen te tonen om de Thora te hebben ontvangen. De meeste synagogen en yeshivot zullen speciale klassen en lezingen organiseren gedurende de nacht van Shavuot. In Jeruzalem, is er een wijdverbreide gewoonte om naar de Klaagmuur te gaan op de ochtend van Shavuot ochtend (zondag) en gebeden te zeggen, wat vaak vergezeld gaat van dans en zang. Het zal dan ook uitzonderlijk druk bij de Klaagmuur zijn.

De Shavuot ochtendgebeden zijn gemarkeerd met speciale hymnen en schriftuurlijke lezingen, met inbegrip van het boek Ruth . Speciale gebeden voor de overledenen worden ook gezegd. Sommige gemeenschappen hebbe de gewoonte van het versieren van hun synagogen met groene planten en bloemen; Dit is in overeenstemming met de tradities dat de berg Sinai een groene berg was en dat Shavuot  een dag is van “het oordeel voor fruitbomen”. Op Shavuot, houden velen zich aan de gewoonte van het eten van zuivel gerechten; er zijn veel verklaringen voor deze gewoonte.

In de oudheid,  betekende Shavuot het einde van de gerst oogst, en het begin van de tarweoogst. Joodse boeren brachten hun eerste vruchten naar de tempel in Jeruzalem (Deuteronomium 26: 1-11), waar de speciale offers werden gebracht (Numeri 28: 26-31). Ter ere van de status van Shavuot als de “Dag van First Fruits” en de “Harvest Festival” (zoals het in respectievelijk Numeri 28:26 wordt genoemd en Exodus 23:16, ), vele kibboetsen en moshavim organiseren ook speciale feesten rond deze thema’s, waaronder ceremonies waarin nieuwe producten uit de kibboets of moshav worden gepresenteerd.

Hieronder een film ui 1935, hoe toen Shavuot werd gevierd in wat toen Brits mandaat gebied Palestina was.

Advertentie (4)