Maak zelf Israëlische cheesecake voor Sjavoeot

Zaterdagavond begint Sjavoeot, de dag waarop de belangrijke tarweoogst in Israël wordt gevierd (Exodus 34:22) en Joden de ‘verjaardag’ van de dag vieren dat G’d de Thora gaf aan de natie Israël op de berg Sinaï, zeven weken na de uittocht uit Egypte.

Het is een gebruik om op Sjavoeot zuivelproducten te eten. De reden daarvoor is dat de Torah op sjabbat werd gegeven. Er kon geen vee worden geslacht en ook kon het keukengerei niet kosjer worden gemaakt. Dus werd er die dag alleen zuivelproducten gegeten.

Cheesecake is het favorite dessert en je zal het dan ook in veel joodse huishoudens vinden. Met name in Israel is het enorm populair.

En wat is een betere manier om van cheesecake te genieten dan in Israëlische stijl? Israel21c komt met een heerlijk recept. Bekijk de video om te weten hoe je het maakt. Het recept staat uitgeschreven onder de video.

Korst:

Crumbs van 1 pakket Lotus-koekjes (250 gram; 31 theekoekjes)

¼ kopje boter

Beslag:

1,5 kilo 9% witte kaas (of 1 kilo zure room plus ½ kilo ricotta kaas)

1¼ kopsuiker

6 eieren

Theelepel vanille

Snij citroenschil

4 eetlepels maismeel (maizena)

4 eetlepels bloem

Topping:

Gesneden aardbeien

Verwarmde aardbeienjam voor glazuur

instructies:

  1. Combineer kaas (en) en suiker. Meng goed.
  2. Voeg eieren, vanille-extract en citroenschil toe en mix om te combineren.
  3. Zeef meel en bloem over het kaasmengsel en klop het mengsel in.

4. Giet in een met papier beklede bakplaat van 9 x 13 inch en bak 40-50 minuten in een waterbad op 180° C tot het                 midden net is gezet.

5. Haal uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur, koel vervolgens in de koelkast 4-6 uur.

6. Eenmaal volledig gekoeld, decoreer zoals gewenst en serveer. U kunt slagroom en gesneden aardbeien gebruiken of garneren met vers geglaceerd fruit.

Advertentie (4)