Een groezelige plek met een ziel: het centrale busstation van Tel Aviv

Dansers, muzikanten en circusartiesten gebruiken de vrije ruimte om te oefenen en te spelen, en de daklozen worden ook in de schaduw van het gebouw getrokken terwijl de diversiteit van het station de buurt weerspiegelt, waar een grote buitenlandse migrantenpopulatie woont in grotendeels vervallen flatgebouwen.

Geopend in 1993 met de hoop een van de armste wijken te verjongen, wordt het centrale busstation van Tel Aviv tegenwoordig vaak “het monster” genoemd, schrijft Ynet.

Een droom in stadsontwikkeling is een nachtmerrie geworden; de zeven verdiepingen tellende wirwar van smoezelige gangen werd ooit overwogen als een fancy winkelcentrum met stromen forensen die daar hun inkopen zouden doen.

In plaats daarvan is het labyrint van gangen, met veel van zijn winkelfronten gesloten, geleid tot een eclectische mix van handel en cultuur.

De Filipijnse voedselmarkt serveert een grote gemeenschap van zorgverleners voor ouderen, er is een geïmproviseerde Filipijnse kerk, een gezellig Jiddisch boekencentrum en geldwisselaars. Dansers, musici en circusartiesten gebruiken de vrije ruimte om te oefenen en te spelen, en de daklozen vinden er ook een plek.

De diversiteit van het station weerspiegelt de buurt, waar een grote buitenlandse migrantenpopulatie woont in grotendeels vervallen flatgebouwen.

Dana Forer, 40, is lid van het Mystorin Theatre Ensemble dat van het gebouw een artistiek thuis heeft gemaakt.
“Het centrale busstation is een speelplaats voor verbeelding,” zegt ze. “Ik voel me vol vreugde en creativiteit wanneer we de donkere ruimtes verlichten met onze prestaties.”

Tamar Lehman is een 32-jarige sociale adviseeur voor jonge volwassenen die naar het station komt om te dansen en haar accordeon te spelen.  “Ik voelde dat dit gebouw net zo was als de mensen met wie ik werk – ze kunnen totaal verward in zichzelf lijken, niet begrepen worden, bizar, maar hoe meer je leert over de mensen en hun innerlijke structuur, hoe meer je langzaam meer vertrouwd raakt met hun innerlijke wereld, met al zijn gekte, en je ziet de schoonheid, “zei Lehman.

Merry Christ Palacios, 37, is een carrière uit de Filippijnen die winkelt op het station en bidt in zijn kerk. “Het is bijzonder omdat ik alles kan vinden wat ik moet kopen”, zegt ze, maar  bezoekers moeten “heel voorzichtig zijn met hun tas, mobiel, geld en andere dingen” terwijl ze door de gangen van het station hun weg proberen te vinden.

Stav Pinto, 24, heeft haar circustalenten in dienst gesteld om levensvaardigheden aan kinderen met speciale behoeften te leren. Pinto en haar hoelahoep nemen deel aan een informele circusgroep die op maandagavond bijeenkomt. “Het is een plaats van avontuur waar je verschillende mensen kunt ontmoeten en worden blootgesteld aan verschillende culturen., elke keer dat ik er doorheen loop, kan ik een nieuwe plek ontdekken die compleet verschilt van de andere.”

 

Advertentie (4)