Samer Haj Yehia, de eerste Arabier aan het hoofd van één van Israel’s grootste banken

Vijf lessen om te leren over het succesverhaal van Samer Haj Yehia, de nieuwe bestuursvoorzitter van Bank Leumi, de “ABN AMRO van Israel”.

Laten we meteen iets duidelijk maken: Samer Haj Yehia, die onlangs de voorzitter van de raad van bestuur van Bank Leumi werd genoemd, is de eerste Arabier ooit die aan het hoofd komt te staan van één van Israel’s grootste banken, zo meldt de Times of Israel.

De tientallen nieuwsitems en honderden posts op social media die allemaal gericht zijn op de carrière van Haj Yehia lopen over van (volkomen gerechtvaardigde) lof voor de briljante 49-jarige econoom, die vele obstakels wist te overwinnen toen hij zich een weg baant van zijn geboorteplaats Tayibe, een Arabische stad in centraal Israël, om één van de economische topposities van Israël te bereiken.

Vanaf nu zal zijn naam waarschijnlijk verschijnen in elk debat, elke discussie of elk symposium over de integratie van Arabieren in de Israëlische samenleving.

Samer Haj Yehia behaalde een doctoraat in de economie aan het Massachusetts Institute of Technology en had een succesvolle carrière in de financiële wereld. Op 37-jarige leeftijd werd hij benoemd tot vice-president van Boston, Fidelity Investments, één van de grootste financiële dienstverleners ter wereld. Hij was ook docent economie aan het MIT en de Universiteit van Harvard.

Lees hier welke vijf lessen er te leren zijn uit het bijzondere levensverhaal van Samer Haj Yehia.