Spionnen met pijes (pijpekrullen)

Omdat veiligheidstroepen de diversiteit van werknemers steeds vaker zien als een aanjager van innovatie, biedt een nieuw programma ultra-orthodoxe jesjiva studenten de training die nodig is om als geheim agent te dienen,schrijft de Times of Israel.

Spionnen die werken voor de Israëlische Mossad worden stilletjes vergezeld door een nieuwe generatie speurneuzen die unieke analytische vaardigheden en inzichten met zich meebrengen die zijn voortgekomen uit de jarenlange onderdompeling in de heilige geschriften van het Jodendom.

In partnerschap met de Mossad is een nieuwe non-profit organisatie genaamd Pardes bezig met het rekruteren van zijn eerste lichting van leden uit Israëls ultraorthodoxe of Haredi-bevolking en hen op te leiden voor werk bij de Mossad en mogelijk andere Israëlische inlichtingendiensten. De Mossad is al begonnen met het rekruteren van ultraorthodoxe Israëli’s, na lange trainingsprogramma’s.

“Het is enorm belangrijk om een aantal verschillende minderheden onder te brengen in een personeelsbestand, omdat het de originaliteit en het creatieve en strategische denken helpt vergroten”, zegt oprichter Rabbijn Moshe Kahan, 44, een yeshiva-afgestudeerde docent in Semitische talen aan de Ben- Gurion University of the Negev, in een telefonisch interview.

De ultraorthodoxe bevolking, gewend aan jarenlange tekstuele studie, is getraind in analytische en out-of-the-box denkvaardigheden die kunnen worden gebruikt ten behoeve van de veiligheid van het land, zegt Kahan. “We willen de knapste knoppen bijdragen” aan de veiligheidstroepen van Israël, zegt hij, en specificeerde dat hij refereerde aan diegenen “die meer willen dan alleen de Torah te bestuderen.

“Er is een ongebruikte bron van ‘brainpower’ die kan worden gebruikt. Ze brengen kritisch en analytisch denken met zich mee dat uniek is en nergens anders wordt gezien. In de yeshiva-wereld wordt niets als vanzelfsprekend beschouwd, “zei hij. Talmoed studie waardeert originele, creatieve, out-of-the-box-benaderingen, aangezien de besproken teksten worden onderzocht en opnieuw worden bekeken.

Israëls Mossad, verantwoordelijk voor inlichtingenverzameling, geheime operaties en terrorismebestrijding, zou ongeveer 7.000 werknemers in dienst hebben, waardoor het na de CIA in de VS het op een na grootste spionageagentschap in de westerse wereld is.