VIDEO: Test Israelisch Arrow 3 anti-raket afweersysteem in Alaska was perfect

Israël heeft de mogelijkheid om zichzelf te verdedigen tegen ballistische raketten die overal ter wereld worden gelanceerd, zei premier Benjamin Netanyahu zondag en na de succesvolle test van het Arrow 3 anti-raketafweersysteem in Alaska.

“De Arrow 3 onderschepte ballistische raketten buiten de atmosfeer,” zei Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering. “Het experiment slaagde boven alle verbeelding.”

De reeks experimenten gedurende 10 dagen zag drie succesvolle onderscheppingen. Het was de eerste keer dat een dergelijke test buiten het Israëlische grondgebied plaatsvond, namelijk in het Pacific Spaceport Complex-Alaska (PSCA) in Kodiak, Alaska.

Tijdens de oefening werd het systeem getest tegen doelen die vergelijkbaar zijn met geavanceerde ballistische raketten die worden ontwikkeld door Iran, en één van de toekomstige dreigingen is waarmee Israël zou kunnen worden geconfronteerd. Israël en de Verenigde Staten blijven bezorgd dat Iran ondanks internationale kritiek zowel aan zijn nucleaire programma als aan zijn ballistische rakettenprogramma is blijven werken.

De serie experimenten toonde met succes het vermogen van de raket tegen exo-atmosferische doelen aan. Een Amerikaanse AN-TPY2-radar nam deel aan de test en demonstreerde met succes operationele connectiviteit tussen de systemen.

“Vandaag  heeft Israël de mogelijkheid om op te treden tegen ballistische raketten die uit Iran zouden kunnen worden gelanceerd tegen ons of ergens anders. Dit is een geweldige prestatie voor de veiligheid van Israël”, aldus Netanyahu tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.

“Tien uitdagende jaren van ontwikkeling hebben op dit moment hun hoogtepunt bereikt: het Arrow 3 wapensysteem voltooide een testcampagne, waarbij een Arrow 3 interceptor de volledige onderschepping van het doel voltooide,” zei Moshe Patel, de directeur van de Israel Missile Defense Organisation.

“Bovendien is het feit dat de tests werden uitgevoerd in Alaska, tienduizenden kilometers verwijderd van Israël, een andere belangrijke prestatie die de operationele mogelijkheden van het Arrow 3-systeem aantoont om elke dreiging met succes het hoofd te bieden”, voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)