VIDEO: Walvishaaien voor de kust van Eilat

In tegenstelling tot vorig jaar, hebben wetenschappers de afgelopen 6 weken maar liefst vier keer een walvishaai voor de kust van Eilat waargenomen.

Adi Barash, voorzitter van Sharks in Israël en promovendus aan de Haifa University School of Marine Science, zegt dat het moeilijk is om te speculeren over de reden. De groep, die vijf jaar lang de aanwezigheid van kraakbeenvissen – voornamelijk haaien en roggen – voor de Middellandse Zeekust heeft gevolgd, bevindt zich pas in het tweede jaar van monitoring van vissen in de Israelische Rode Zee.

Walvishaaien, die ook de grootste vissen zijn, voeden zich met plankton en kleine vissen die dicht bij het wateroppervlak zwemmen en leggen grote afstanden af om voedsel te vinden. Hun aanwezigheid wordt gezien als een indicator voor gezonde plankton populaties.

Barash gaf aan dat de waarnemingen worden gekoppeld aan gegevens over plankton, verzameld door het Interuniversitair Instituut voor Mariene Wetenschappen van de Hebreeuwse Universiteit in Eilat, dat maritieme onderzoekers uit heel Israël trekt.

Walvishaaien – die 15 meter lang kunnen worden, tot 34 ton wegen en 80 jaar leven – zijn niet gevaarlijk voor de mens. Maar ze zijn een bedreigde soort, vooral vanwege hun vinnen. Hiervoor wordt er veel op haaien gejaagd om hun vinnen af te snijden en vervolgens worden ze achtergelaten in zee om te sterven. De vinnen zijn populair voor de Aziatische voedselindustrie.

Advertentie (4)