Voor het eerst een gracht ontdekt gebruikt tijdens belegering Oude Stad Jeruzalem op 15 juli 1099

Op de dag af 920 jaar geleden doorbraken kruisvaarders Jeruzalem en veroverden de ommuurde Fatimid stad. Nu heeft het Mount Zion Project een gracht gevonden die voor veel geleerden eerst een mythe leek, schrijft de Times of Israel.

Archeologen die net buiten de muren van de Oude Stad in Jeruzalem aan het graven waren, ontdekten een 11e-eeuwse gracht, het eerste archeologische bewijs van een historisch kruisvaarder-belegering geleid door Raymond van Sint-Gillis op de door Fatimid gecontroleerde stad, die eindigde op 15 juli 1099 – precies 920 jaar geleden vandaag.

Hoewel twee hedendaagse historische teksten uit de 11e eeuw verwijzen naar de gracht, werd deze ontdekking pas recentelijk gedaan bij de opgravingen van het Mount Zion Project.

De huidige opgravingen zijn gestart in 2008 en liggen langs het zuidelijke deel van de oude stadsmuur dicht bij de Zion Gate en worden geleid door prof. Shimon Gibson en prof. James Tabor van de Universiteit van North Carolina in Charlotte in samenwerking met Dr. Rafi Lewis van Ashkelon Academic. College. De site maakt deel uit van het Jerusalem Walls National Park, dat onder auspiciën staat van de Israel Parks and Nature Authority.
Een tweede onverwachte vondst was een uniek, groot stuk van Fatimid-sieraden, ontdekt op de vloer van een verlaten 11e eeuws gebouw buiten de muur. Gemaakt van goud, parel en halfedelstenen, heeft het sieraad de vorm van een oorbel, maar met 8 centimeter breed en 3 centimeter lang, zou het “gewoon het oor van de persoon naar beneden getrokken hebben”, zei Gibson. Gebaseerd op de grenzen van het Fatimid-kalifaat en andere sieradenvoorbeelden, stelde hij dat het van Egyptische afkomst zou kunnen zijn en mogelijk gebruikt zou kunnen worden om drie stukken van een kledingstuk bij elkaar te houden.
Lees hier het hele verhaal.