IDF rekruten uit plaatsen bij grens met Gaza hebben post-traumatische stoornissen

Foto IDF

Militaire en gezondheidsautoriteiten moeten nu accepteren dat een nieuwe generatie soldaten uit gemeenschappen die grenzen aan het door Hamas gecontroleerde Gaza , is opgegroeid onder een constante dreiging uit Gaza en wordt geplaagd door post-trauma, zelfs voordat ze aan hun militaire dienst zijn begonnen, aldus meldt Ynet.

Gemeenschapsleiders zeggen dat jongeren die onder constant raket-artillerie- en geweer vuur vanuit Gaza zijn opgegroeid goed lijken te functioneren terwijl ze nog op school zitten, maar naarmate hun militaire dienst nadert, wordt hun posttrauma duidelijker, soms zelfs tot het punt dat ze niet in staat zijn om te dienen.

Sommigen worden zo zwaar getroffen dat ze hun taken als soldaten, meestal in de veeleisende gevechtseenheden niet kunnen uitvoeren. De omvang van het probleem is nu pas aan het licht gekomen toen ouders van nieuwe rekruten zich tot de geestelijke gezondheidszorg wendden met meldingen van de problemen van hun kinderen.

“Mijn zoon wilde een vechtsoldaat worden,” zei een moeder. “Dat zijn de waarden die we hem hebben gegeven toen hij opgroeide.” Gedurende zijn jeugd waren tekenen van zijn trauma merkbaar maar niet ernstig, zegt ze. “Een dichtslaande deur bijvoorbeeld zou hem gespannen maken. Een ambulance-sirene zou hem doen schrikken.” 

Maar toen hij zich bij zijn gevechtseenheid voegde, werd hij overweldigd. Zijn jeugd en jeugd onder vuur veroorzaakten te veel problemen. Pas nadat hij naar een niet-gevechtseenheid was verplaatst, kon hij effectief met zijn militaire dienst beginnen.

Gemeenschapsleiders zeggen dat ze zich bewust zijn van het probleem. “We zien de tekenen een jaar voordat ze aan hun dienst beginnen. Tijdens de middelbare school slagen ze er nog steeds in om hun gevoelens opgesloten te houden,” zegt Nuki Goldfisher, die de ondersteuning voor jonge inductees in de Kibbutz-beweging runt. “Maar als ze de uitdagingen van het leger beginnen aan te pakken, zien we vaak dat ze hun taken niet kunnen uitvoeren en vaak afhaken.”

IDF en de regering worden nu opgeroepen om het probleem aan te pakken en een manier te vinden om de eerste generatie soldaten te helpen die zijn geboren in een realiteit van beschietingen, schuilplaatsen en angst, die een blijvend effect op hun hele leven heeft gehad.